Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul ONU este îngrijorat de procesul de pace din Cipru (presă)

facebook.com
cipru

Espen Barth Eide, consilier special al secretarului general al ONU, şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea privind perspectivele procesului de pace în Cipru, transmite Xinhua preluat de agerpres.

Într-un interviu acordat agenţiei naţionale de presă cipriote CNA, reprezentantul Naţiunilor Unite, care prezidează negocierile pentru viitorul insulei, s-a arătat pesimist pentru prima dată după aproape doi ani de dialog, soldat cu progrese fără precedent. Eide s-a referit pentru prima dată la lipsa încrederii între liderii celor două comunităţi din Cipru - greacă şi turcă. "Este necesară şi încrederea şi sunt convins că dacă ea nu există la nivelul conducerii, este dificil de înlocuit în altă parte", a spus el. "Cred că dacă oamenii cred într-o soluţie în Cipru, acesta este momentul să îşi facă auzită vocea în favoarea ei, fiindcă sincer sunt îngrijorat că lucrurile nu merg atât de bine cum mergeau în urmă cu câteva luni", a adăugat oficialul ONU. 

Luna trecută, ciprioţii turci s-au retras de la tratativele pentru încheierea divizării Ciprului, după ce parlamentul de la Nicosia a adoptat un amendament care obligă cadrele didactice să predea despre referendumul din 1950, prin care ciprioţii greci s-au pronunţat pentru unirea cu Grecia. Comunitatea elenă, condusă în prezent de preşedintele Nicos Anastasiades, reprezintă 80% din populaţia Ciprului. 

Liderul cipriot turc Mustafa Akinci susţine că decizia legislativului arată că grecii din insulă doresc în continuare unirea cu Grecia, deşi acest obiectiv a fost abandonat oficial în 1960, când Ciprul a devenit independent.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.