Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron a refuzat o solicitare de a se întâlni cu preşedintele grupului auto Renault

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a refuzat o solicitare de a se întâlni cu preşedintele grupului auto Renault, Jean-Dominique Senard, care este nemulţumit de influenţa pe care o are Guvernul de la Paris la Renault, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar potrivit Agerpres.

Refuzul lui Macron ridică semne de întrebare cu privire la viitorul lui Jean-Dominique Senard şi vine în contextul în care miercuri acţionarii Renault se întâlnesc pentru a oficializa numirea lui Senard în locul lui Carlos Ghosn, fostul lider al alianţei Renault-Nissan care în prezent ar probleme cu justiţia japoneză.

La finele lunii trecute, grupul Fiat-Chrysler a creat o surpriză după ce a propus o fuziune cu Renault, care împreună cu partenerii Nissan şi Mitsubishi Motors ar fi dat naştere celui mai mare producător auto din lume. Însă săptămâna trecută proiectul de fuziune s-a prăbuşit, Fiat-Chrysler dând vina pe rezistenţa politică venită din partea statului francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault.

Sursele citate de Reuters susţin că Jean-Dominique Senard ar fi încercat, fără succes, să aibă o întâlnire cu Emmanuel Macron pentru a obţine sprijinul acestuia în favoarea proiectului de fuziune între Renault şi Fiat Chrysler (FCA). Câteva zile mai târziu, Senard a ameninţat că va bloca măsurile de reformare a guvernanţei pe care partenerul japonez Nissan vrea să le adopte după scandalul Ghosn, dacă Renault nu va obţine mai multe locuri în noul board al companiei japoneze. Această decizie a provocat un val de critici în Japonia, sursele avertizând că recentele manevre ale Renault pun în pericol alianţa dintre cei doi constructori

În încercarea de a calma tensiunile, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a profitat de recenta reuniune G20 din Japonia pentru a discuta în mod public o posibilă reducere a participaţiei de 15% deţinută de statul francez la Renault dacă aceasta ar putea contribui la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Renault şi Nissan.

Potrivit surselor, Jean-Dominique Senard ar fi fost nemulţumit de anunţul făcut de Bruno Le Maire în condiţiile în care se aştepta "să fie susţinut de la cel mai înalt nivel al guvernului" şi în plus biroul preşedintelui Emmanuel Macron i-a refuzat o propunere de întâlnire.

"Nu există nicio întâlnire cu Senard pe agenda preşedintelui", a declarat miercuri un oficial de la Elysee.

Sursele din cadrul Renault au declarat că în pofida refuzului liderului de la Elysee de a avea o întâlnire cu el, Senard nu intenţionează să demisioneze. "Senard este în formă maximă pentru reuniunea cu acţionarii şi este decis să continue", a spus una dintre surse.

Una din principalele misiuni încredinţate lui Jean-Dominique Senard la începutul anului era restabilirea dialogului dintre Renault şi Nissan după scandalul provocat de arestarea lui Carlos Ghosn. Însă, potrivit surselor, în prezent directorul general de la Nissan, Hiroto Saikawa şi omologul său de la Renault, Thierry Bollore, vorbesc foarte puţin unul cu altul ceea ce nu facilitează calmarea tensiunilor.

"Senard este conştient de acest lucru. Vom vedea cum vor evolua lucrurile după adunarea generală a acţionarilor", a declarat o sursă din apropierea preşedintelui Renault.

Problema constă în faptul că relaţia dintre Renault şi Nissan a fost concepută de şi pentru un singur om, Carlos Ghosn, care deţinea atât funcţia de preşedinte al Nissan cât şi funcţiile de preşedinte şi director general la Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.