DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Emmanuel Macron anunță condițiile ieșirii din izolare: Treptat, măști obligatorii, școală pe bază de voluntari, de pe 11 mai

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedinţia franceză a anunţat joi mai multe axe ale unei ieşiri din izolare - după 11 mai -, în urma unei întâlniri a preşedintelui Emmanuel Macron cu aleşi, precizând că ieşirea din izolare nu va fi ”regionalizată”, ci ”adaptată teritoriilor”, întoarcerea la şcoală se va face pe bază de voluntariat al părinţilor şi că purtarea măştii urmează să fie probabil obligatorie în transportul în comun, relatează AFP potrivit news.ro.

Ieşirea din izolare este necesar să fie pregătită împreună cu primarii, a subliniat Macron, precizează Palatului Élysée, iar cadrul naţional este necesar să fie adaptat şi ”teritorializat”, însă nu în funcţie de regiuni, ”care nu corespund realităţii din teritoriu”.

Întoarcerea la şcoală - de la 11 mai - urmează să fie ”progresivă, concertată cu aleşii locali şi adaptată realităţilor locale”, subliniază Palatul Élysée - şi anume în funcţie de mărimea comunelor.

Citește și: Vor apărea noi reguli! Cum vor arăta restaurantele atunci când vor fi redeschise

Prioritate vor avea ”cei mai tineri, care nu sunt autonomi”, dar şi copiii ”cei mai aflaţi în dificultate”, însă numai pe baza voluntariatului părinţilor, ”fără obligaţia unei reveniri la şcoală”, subliniază preşedinţia.

În transportul public, ”probabil că va fi necesar să se impună purtarea măştii”, mai subliniază Palatul Élysée, care evocă un ”caiet de sarcini organizaţional şi sanitar în vederea reluării” activităţii.

În privinţa măştilor, ”va exista întotdeauna o prioritate a măştilor de tip FFP2 şi chirurgicale pentru îngrijitorii” din sănătate, iar Executivul rămâne ”în registrul recomandării, în acest stadiu”, în privinţa purtării generalizate a măştii de către marele public, ”pentru că trebuie, înainte de toate, să se respecte gesturile care opresc” răspândirea bolii.

Emmanuel Macron i-a încurajat pe primari să cumpere în mod masiv măşti marelui public, ”într-o logică a recomandării, nu a obligaţiei”.

În ceea ce priveşte calendarul, şeful statului francez ”s-a angajat ca un cadru să fie prezentat, la începutul săptămânii viitoare”, de către ”domnul ieşire din izolare” din Guvern, Jean Castex, aleşilor locali, mai ales cu privire la o perioadă de cooperare şi interacţiuni cu aleşii.

Prezentarea unui plan detaliat urmează să aibă loc la începutul lui mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.