Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron pregătește o lovitură de PROPORȚII: ideea își găsește adepți și în România

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Partidul 'La Republique en marche' (LREM), fondat în 2016 de către Emmanuel Macron, a lansat sâmbătă o campanie de consultare a electoratului francez în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, ce vor avea loc în mai anul viitor, transmite dpa.

Citește și: Teodor Meleşcanu îl CONTRAZICE pe Liviu Dragnea: lovitură pentru marele plan al liderului PSD

Cetăţenii francezi vor fi întrebaţi care sunt opiniile lor despre Uniunea Europeană şi ce aşteptări au de la aceasta. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron, un proeuropean declarat, încearcă să promoveze o integrare mai accentuată a zonei euro, inclusiv prin măsuri precum crearea unui buget şi a unui post de ministru al finanţelor pentru zona euro. 

Este improbabil ca partidul 'La Republique en marche', care a declarat că divizarea între dreapta şi stânga este desuetă, să fie acceptat într-unul dintre actualele grupuri politice din PE, ceea ce înseamnă că formaţiunea va trebui să-şi găsească aliaţi de aceeaşi orientare pentru a forma un grup europarlamentar separat. Pentru aceasta, însă, este nevoie de membri din cel puţin şapte ţări din UE.

În România, două mișcări politice se bazează pe modelul ”En Marche!” a lui Emmanuel Macron. Pro România, condus de Victor Ponta și Mișcarea România Împreună a lui Dacian Cioloș au la bază aceleași idei care i-au asigurat succesul lui Macron. 

Nu este clar de unde vor proveni aceşti aliaţi, dar Daniel Cohn-Bendit, fost co-lider al Verzilor din Parlamentul European, a semnalat că LREM îşi poate crea propriul drum. ''Va fi un grup politic 'L'Europe en marche' în Parlamentul European'', a explicat Cohn-Bendit într-un interviu pentru dpa. Pe cale de consecință, dacă Victor Ponta sau Dacian Cioloș își vor duce partidele în PE, atunci ar putea adera la noul grup din jurul ”En Marche!”. 

Alegerile europarlamentare din 23-26 mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.