Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron se confruntă cu primele tensiuni în tabăra sa politică

reuters
macron

Tânărul preşedinte francez Emmanuel Macron, care îşi preia oficial atribuţiile duminică, se confruntă cu primele tensiuni în tabăra sa în timp ce se pregăteşte pentru bătălia decisivă de la alegerile legislative din luna iunie, relatează vineri AFP.

Prezentarea listei cu candidaţii la aceste alegeri ar fi trebuit să fie primul semnal consistent al înnoirii clasei politice pentru care noul preşedinte a pledat în campania electorală. Dar lista cu numele primilor 428 dintre cei 577 de aspiranţi la un post de deputat din partea formaţiunii 'La République en marche' a atras critici din partea celui mai important aliat al lui Macron, centristul François Bayrou, preşedintele partidului MoDem.

'Lista (...) este cea a mişcării politice En Marche! (numele formaţiunii lui Macron înainte de a fi schimbat în 'La République en marche' - n.r), ea nu este în niciun caz cea pentru care MoDem şi-a dat acordul', a declarat Bayrou, adăugând că 'din prima zi a înţelegerii' a convenit cu Macron asupra unor candidaturi comune în toate cele 577 de circumscripţii.

Această dispută se adaugă foiletonului mediatic despre posibila cooptare în majoritatea prezidenţială a fostului premier socialist Manuel Valls, temă pe care partidul de dreapta 'Republicanii' încearcă să o exploateze pentru a-şi reconstrui imaginea după rezultatul slab de la prezidenţiale. Astfel, unul dintre liderii acestei formaţiuni, François Baroin, l-a acuzat pe Macron că a început o 'operaţiune de reciclare a Partidului Socialist', conform Agerpres.

În acest timp, unii reprezentanţi ai dreptei sunt seduşi de Emmanuel Macron, iar numele unora sunt evocate inclusiv ca variante pentru postul de premier. Dar în echipa preşedintelui centrist se află şi foşti membri ai Partidului Socialist, iar pe lista de candidaturi a partidului prezidenţial se regăsesc, printre numeroase nume noi în politică, şi 22 de deputaţi din vechea majoritate, dintre care 16 provin din Partidul Socialist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.