Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron se va deplasa în Ciad, pentru a participa la funeraliile preşedintelui Idriss Deby Itno

MEDIAFAX.ro
Preşedintele Franţei, Emmaunuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va deplasa vineri în statul Ciad, pentru a participa la funeraliile preşedintelui Idriss Deby Itno, ucis în confruntări militare cu grupuri insurgente, informează Agenţia France-Presse şi publicaţia Le Telegramme.

"Preşedintele Republicii i-a adus un omagiu omologului său din Ciad, în Consiliul de miniştri desfăşurat dimineaţă, iar la sfârşitul săptămânii va merge la funeralii", a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris, potrivit mediafax.ro.

Idriss Deby Itno "a fost un om curajos, pasionat de ţara lui", a subliniat Gabriel Attal.

Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, în vârstă de 68 de ani, care a condus naţiunea central-africană mai mult de trei decenii, a fost ucis, marţi, în confruntări militare cu grupuri insurgente. Anunţul privind decesul preşedintelui a fost făcut la doar câteva ore după ce autorităţile electorale au confirmat victoria lui Idriss Deby Itno în scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 11 aprilie.

De-a lungul timpului, Idriss Deby Itno supravieţuise numeroaselor comploturi militare, inclusiv conflictului cu grupul insurgent Frontul Schimbării şi Concordiei din Ciad. Conform unor surse militare, insurgenţii au primit armament în Libia şi au pătruns în nordul Ciadului pe 11 aprilie. Idriss Deby Itno a fost un aliat al Franţei în combaterea terorismului islamist în Africa. În Ciad sunt militari francezi care participă la Operaţiunea Barkhane, din nordul statului Mali.

După anunţul decesului preşedintelui, a fost înfiinţat un consiliu de tranziţie care va fi condus de fiul acestuia, Mahamat Idriss Deby Itno, în vârstă de 37 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.