Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Enel lansează obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate în valoare de 750 milioane de lire sterline

enel

Enel Finance International N.V. a plasat pe piaţă, într-o singură tranşă, o emisiune de obligaţiuni de 750 de milioane de lire sterline asociată obiectivului de sustenabilitate al Enel care vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră. Noua emisiune de obligaţiuni contribuie la atingerea obiectivelor grupului legate de sursele sustenabile de finanţare asupra datoriei totale brute a grupului, stabilită la aproximativ 65% în 2024 şi la peste 70% în 2030, conform news.ro.

”Enel Finance International NV, compania financiară înregistrată în Olanda, controlată de Enel S.p.A, a lansat pentru investitorii instituţionali o emisiune de obligaţiuni în tranşă unică în valoare totală de 750 de milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 900 de milioane de euro”, arată grupul.

Noua emisiune de obligaţiuni este legată de atingerea obiectivului de sustenabilitate al Enel referitor la reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scope 1), contribuind, astfel, la Obiectivul 13 de Dezvoltare Durabilă a Naţiunilor Unite (Acţiunea Climatică) şi în conformitate cu cadrul de finanţare legat de sustenabilitate al grupului.

„Facem încă un pas spre atingerea obiectivelor noastre de finanţare sustenabilă. În conformitate cu Strategia Enel, ne aşteptăm ca îndeplinirea acestor obiective să conducă la un cost redus al datoriei Grupului şi la atingerea obiectivului industrial Net Zero până în 2040 pentru emisiile directe şi indirecte, contribuind, în acelaşi timp, la independenţa energetică a ţărilor în care operăm”, spune Alberto De Paoli, CFO Enel.

Obligaţiunea, garantată de Enel, a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de aproximativ 2.1 miliarde de lire sterline şi o participare importantă din partea investitorilor responsabili social, permiţând Grupului Enel să-şi diversifice baza de investitori.

Se aşteaptă ca veniturile din emisiune să fie utilizate de EFI pentru a acoperi nevoile obişnuite de finanţare ale grupului.

Tranzacţia este în conformitate cu Cadrul actualizat ultima dată în ianuarie 2022, care integrează pe deplin sustenabilitatea în planul global de finanţare al Grupului prin obligaţiuni şi împrumuturi legate de sustenabilitate, SDG Commercial Paper Programmes, Sustainability-Linked Foreign Exchange Derivatives, Sustainability-Linked Rates Derivatives and Sustainability-Linked Guarantees.

Cadrul este aliniat cu „Principiile obligaţiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociaţiei pieţei de capital internaţionale (ICMA) şi cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Loan Market Association’s (LMA) , verificate de Second Party Provider V.E.

Odată cu Planul Strategic prezentat comunităţii financiare în noiembrie 2021, Enel şi-a devansat angajamentul „Net Zero” cu 10 ani, din 2050 până în 2040, atât pentru emisiile directe, cât şi pentru cele indirecte. Mai exact, Enel s-a angajat să atingă emisii zero fără a recurge la măsuri compensatorii – precum tehnologii de eliminare a CO2– în ceea ce priveşte generarea de energie şi vânzările de energie electrică către clienţii finali, precum şi să renunţe la activitatea de retail în ceea ce priveşte gazul natural. Pe lângă schimbarea calendarului, din 2050 până în 2040, de decarbonizare completă a mixului său energetic, Enel şi-a confirmat în acelaşi timp obiectivul pentru 2030 de a reduce emisiile directe de CO2eq /kWh (Scope 1) cu 80% faţă de 2017.

Planul pentru 2040 include, de asemenea, un obiectiv pentru intensitatea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), măsurată în grame de CO2eq per kWh, egală sau mai mică de 140 gCO2eq /kWh până în 2024.

În conformitate cu Cadrul, emisiunea de obligaţiuni este legată de Indicatorul cheie de performanţă (KPI) privind intensitatea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) şi de atingerea unui obiectiv de performanţă durabilă (SPT – Sustainability Performance Target) egal sau mai mic decât 140 gCO2eq /kWh la 31 decembrie 2024.

Emisiunea de obligaţiuni este structurată într-o singură tranşă de 750 milioane lire sterline la o rată de 2,875% cu scadenţă la 11 aprilie 2029. Preţul de emisiune a fost stabilit la 99,947% iar, la scadenţă, randamentul efectiv este egal cu 2,883%. Data decontării este 11 aprilie 2022.

Rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadenţă, sub rezerva realizării unui obiectiv SPT egal sau mai mic de 140gCO2eq /kWh la 31 decembrie 2024.

Emisiunea cu o scadenţă la 7 ani are un cost echivalent în euro sub 1,9%.

Se aşteaptă ca obligaţiunea să fie listată, la momentul emiterii, pe piaţa reglementată Euronext Dublin.

În conformitate cu Planul Strategic, noua emisiune Sustainability-Linked contribuie la atingerea obiectivelor Grupului legate de sursele de finanţare sustenabilă asupra datoriei totale brute a Grupului, stabilită la aproximativ 65% în 2024 şi peste 70% în 2030.

Pentru a realiza tranzacţia, Enel a apelat la un sindicat de bănci format din BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Santander, Société Générale, SMBC Nikko şi UniCredit acţionând în calitate de joint-bookrunners.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.