Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Englezii îl aruncă pe Julian Assange în ghearele americanilor

WikiLeaks

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, poate fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite, a decis Înalta Curte de Justiţie de la Londra, conform BBC News.

Departamentul Justiţiei de la Washington a câştigat apelul la decizia din ianuarie a unei instanţe judiciare britanice, care a respins extrădarea lui Julian Assange în Statele Unite din cauza stării mentale a acestuia şi a riscului de sinucidere. Acum, judecătorii Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra au admis garanţiile oferite de autorităţile americane privind diminuarea riscurilor de sinucidere. "Acest risc este exclus, din punctul nostru de vedere, prin asigurările oferite", a motivat preşedintele Înaltei Curţi de Justiţie, lordul Burnett.

Stella Moris, partenera lui Julian Assange, a anunţat că va contesta în justiţie decizia de vineri, care permite extrădarea. "Este o decizie periculoasă şi neinspirată. Asigurările oferite de SUA sunt absolut necredibile”, a afirmat acesta.

"Viaţa lui Julian este expusă încă o dată unui pericol grav, la fel ca şi dreptul jurnaliştilor de a publica materiale considerate neconvenabile de guverne şi companii. Aici este vorba despre dreptul presei libere de a publica materiale fără a fi ameninţate de o superputere care intimidează", a reacţionat Kristinn Hrafnsson, editorul-şef al site-ului WikiLeaks.

Julian Assange, în vârstă de 50 de ani, este dat în urmărire de autorităţile americane după publicarea a mii de documente clasificate în perioada 2010-2011.

Assange ar urma să fie judecat în SUA pentru 18 acuzaţii, inclusiv încălcarea unei legi împotriva spionajului şi complicitate la accesul ilegal în computere ale guvernului.

Wikileaks a publicat un volum ridicat de dosare militare confidenţiale şi telegrame diplomatice americane, punând astfel în pericol vieţi omeneşti, susţine acuzarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.