Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Epava Titanicului așa cum nimeni nu a mai văzut-o până acum: scanarea celebrului vas realizată din peste 715.000 de imagini

Atlantic Productions/Magellan
titanic scanat 2

O nouă scanare a epavei Titanicului realizată cu peste 715.000 de imagini a dezvăluit cea mai faimoasă epavă din lume așa cum nu am mai văzut-o niciodată. Prima scanare digitală la scară naturală a Titanicului a dezvăluit cea mai faimoasă epavă din lume în detalii "uimitoare", nemaivăzute până acum, scrie livescience.com.

Acoperită de noroi și înconjurată de apă neagră ca smoala, epava corodată a Titanicului a fost scanată de submersibile care au folosit cartografierea de mare adâncime pentru a crea "un "geamăn digital" exact" pe care experții îl vor folosi pentru a face lumină asupra ultimelor ore de viață ale navei deasupra apei.

După ce a fost lovit de un iceberg la doar patru zile după călătoria inaugurală de la Southampton, Anglia, la New York, în aprilie 1912, nava a plonjat până la locul său actual de odihnă la 3.800 de metri sub suprafață în Atlanticul de Nord, la aproximativ 370 de mile marine (690 de kilometri) la sud de Newfoundland, Canada. Din cei 2.240 de pasageri și membri ai echipajului navei, peste 1.500 de persoane au murit în urma catastrofalei prăbușiri.

Rămășițele navei scufundate au fost descoperite în mod neașteptat în timpul unei misiuni secrete din timpul Războiului Rece, în 1985. De atunci, scafandrii au explorat epava de mai multe ori, fotografiind artefacte lăsate în urmă în haosul provocat de scufundarea navei. Acum, noua scanare - care arată nava în întregime, fără a fi ascunsă de apa mohorâtă - ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum a virat spre iceberg și cum s-a scufundat.

content-image

"Acest model va permite oamenilor să facă zoom out și să privească pentru prima dată întreaga navă. Așadar, prin capturarea acestui model 3D, ceea ce putem face este să vizualizăm epava într-un mod complet nou, există tot felul de mici detalii mici și uimitoare pe care le poți vedea", a declarat Gerhard Seiffert, specialist în imagistică 3D la compania de cartografiere a adâncurilor Magellan, care a realizat scanarea alături de realizatorii filmului Atlantic Productions.

"Acesta este Titanicul așa cum nimeni nu l-a mai văzut nimeni până acum", a spus Seiffert.

Cercetătorii au creat această scanare fără precedent prin îmbinarea a peste 715.000 de imagini sonar ale epavei cu înregistrări video 4K, realizate în timpul a peste 200 de ore de supraveghere cu două submersibile numite "Romeo" și "Julieta".

Modelul cartografiază nava cu o precizie la scară milimetrică, dezvăluind niturile individuale; numărul de serie al navei; și câmpul de resturi de 5 km (3 mile) lungime care înconjoară nava.

Pentru experții care studiază epava, scanarea vine la fix. Nava se dezintegrează încet, în timp ce microbii din adâncuri se hrănesc cu coca de fier, iar operațiunile de salvare anterioare au provocat daune accidentale navei. De exemplu, o operațiune desfășurată în 2019 de compania RMS Titanic Inc. a distrus cuibul de ciori al navei în timp ce îi recupera clopotul.

content-image

"Am studiat Titanicul timp de 20 de ani, dar aceasta este o adevărată schimbare de situație", a declarat Parks Stephenson, un expert în Titanic, în comunicat. "Avem date reale pe care inginerii le pot lua pentru a examina adevărata mecanică din spatele dezmembrării și scufundării și, astfel, să se apropie și mai mult de adevărata poveste a dezastrului Titanicului. Pentru următoarea generație de explorare, cercetare și analiză a Titanicului, acesta este începutul unui nou capitol."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.