Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Epidemia de singurătate din România. Cristian Pîrvulescu: 'Tehnologia ne-a însingurat'

pirvulescu

Ne confruntăm cu o epidemie de singurătate, iar soluţia care trebuie găsită trebuie să aibă o componentă politică şi socială, e de părere politologul Cristian Pîrvulescu. Invitat în platoul Jurnalului de Seară de la Digi24, Pîrvulescu spune că moartea în singurătate a Cristinei Ţopescu este o tragedie care se poate repete şi în alte cazuri dacă societatea în care trăim nu găseşte un răspuns la efectele perverse ale revoluţiei tehnologice din ultimii ani.

„Răspunsul societăţii trebuie să fie politic şi social”

Cosmin Prelipceanu: Ştiţi cum e cu singurătatea... Vorbim despre singurătate atunci când vine vorba despre oameni în vârstă, în special, e o mare problemă, se vorbeşte despre o epidemie de singurătate. Dar, mai nou, singurătatea îi afectează şi pe cei mai tineri. Asta din cauza felului în care trăim, din cauza civilizaţiei, spun unii, din cauza reţelelor sociale, care ne oferă senzaţia asta, că, de fapt, noi suntem mulţi prieteni. Avem câte 5000 fiecare cel puţin. De fapt n-avem niciunul. Întrebarea este, pornind de la tragedia Cristinei Ţopescu, ce se poate face? E suficient să ne gândim, să ne propunem să vorbim mai mult, să ne întâlnim mai mult? Dar dacă nu vrem să facem asta? Pentru că n-avem timp, n-avem chef, vrem să fim singuri, unde e problema

Citește și: Klaus Iohannis a convocat miniștrii la Cotroceni: ultima discuție cu Ludovic Orban

Cristian Pirvulescu:

  • Sunt trist de ceea ce s-a întâmplat, am cunoscut-o pe Cristina Ţopescu şi am fost foarte afectat de acest lucru. Întrebarea pe care o puneţi este justificată pentru că este nevoie de un răspuns politic şi social.
  • Evident, este o reacţie la stres, este o reacţie la stimulii numeroşi la care suntem supuşi, iar aici e nevoie de un răspuns comunitar şi politic. Eu când spun politic nu mă refer doar la guvern, mă refer la guvernarea locală, la administraţie, la organizaţii, organizaţii neguvernamentale care încearcă să vină în întâmpinarea celor care se însingurează.
  • Pe de altă parte, trebuie să ştim să detectăm semnele astea. Din vreme, pentru a putea lua măsuri, altfel, vom fi spectatori la nişte tragedii care se vor multiplica pentru că vom fi din ce în ce mai singuri. Pe o planetă din ce în ce mai poluată şi mai periclitată şi nu vom putea observa şi nu ne vom putea solidariza pentru a mai face ceva. Pentru că ne-am însingurat. Pentru că tehnologia ne-a însingurat, dezvoltarea economică a dus la asta. Pentru că putem trăi singuri, pentru că acum 100 de ani nu puteam trăi singuri. Acum 100 de ani trăiam într-o familie lărgită formată din trei sau patru generaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.