Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Caransebeșului a citit poezii eminesciene și pasaje despre rugăciune la un spectacol dedicat Poetului Național

Radio Reșița
episcopul caransebesului ps lucian

Preasfințitul Părinte Lucian a lecturat vineri poezii de Mihai Eminescu și pasaje despre rugăciune la o manifestare dedicată Poetului Național, potrivit Nasilica.ro.

Episcopul Caransebeșului a citit în cadrul spectacolului pasaje din Imnele iubirii Dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog și poezii eminesciene. Acestea au fost intercalate cu pricesne cântate de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Manifestarea cultural-artistică, intitulată Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea românească, s-a desfășurat în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului și a debutat cu vernisajul unei expoziții de lucrări și publicații dedicate operei eminesciene.

Spectacolul a fost precedat și de o slujbă de pomenire a poetului, oficiată de Părintele Arhimandrit Casian Rușeț, Consilier cultural al eparhiei.

Programul a continuat cu evocări și poezii ale Poetului Național susținute de dr. fil. Liubița Raichici și fil. Diandra David și de doi elevi ai Școlii Generale Nr. 6 „Anișoara Odeanu” Lugoj, Mihail David și Christian Covaci, care au întregit atmosfera cu acorduri de pian.

Scriitorul Erwin Josef Ţigla a prezentat cartea „Ecouri eminesciene” și le-a oferit Episcopului Caransebeșului și Părintelui Arhimandrit Casian Rușeț medalia aniversară „Reșița 250” a Forumului Democrat al Germanilor din județul Caraș-Severin.

„Pentru că Sfântul Sinod a dedicat anul 2022 ca fiind Anul omagial al rugăciunii, Ziua Culturii Naționale s-a desfășurat sub auspiciile rugăciunii în opera lui Eminescu, dar și rugăciunea în viața noastră cotidiană”, a declarat Arhim. Casian Rușeț.

„Mesajul profund al lui Eminescu nu putea fi atât de adânc dacă nu ar fi fost încărcat de spiritualitate. De aceea, manifestarea noastră este un apel ca orice manifestare de cultură românească să treacă prin acest filtru sensibil al spiritualității, fiindcă numai în felul acesta, așa cum ne-a învățat Eminescu, cultura noastră va fi veșnică, la fel ca spiritualitatea noastră”.

În încheiere, istoricul Constantin Brătescu a vorbit despre legăturile Luceafărului poeziei românești cu municipiul Caransebeș.

Manifestarea a avut scopul de a păstra în memoria colectivă opera eminesciană, în care sunt cuprinse spiritualitatea românească și dragostea de patrie. A fost organizată în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale, marcată anual în data de 15 ianuarie, data de naștere a poetului Mihai Eminescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.