Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Hușilor, de partea celor care vor Paștile după calendarul gregorian: Lumina sfântă va veni și 'pe nou', pentru că vine de la Hristos

basilica.ro
Episcopul Ignatie

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, se poziționează în tabăra celor care susțin ideea lui Adrian Papahagi de a sărbători Paștile după calendarul gregorian, împreună cu lumea occidentală. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a episcopiei se arată că adevărata Lumină sfântă vine de la Hristos, nu depinde de un eveniment care are loc la o anumită dată în Ierusalim.

„Noul ca vechi (Paștile și calendarul)

Sfântul Ioan Damaschin este cel care ne spune că întruparea Fiului lui Dumnezeu este “cea mai mare noutate din toate noutățile și singurul nou lucru sub soare”. Dacă Nașterea lui Hristos, Crăciunul, este noutatea absolută, de ce vrem ca Paștile, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului? Tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Inclusiv Tradiția este înnoitoare și dinamică, având permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității.

Lumina sfântă va veni și “pe nou”, pentru că vine de la Hristos, noutatea absolută, nu de la calendarul pe vechi. Mai mult, lumina din noaptea de Paști dintr-un sat izolat din Vaslui, care sigur nu are aeroport, este la fel de sfântă ca şi cea care vine pe avion de la Ierusalim. Și cred cu tărie că va fi la fel de înnoitoare ca și aceea, pentru că Paștile cel adevărat, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, este săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii.

Bonus. O întrebare pentru “cei încremeniți în proiect”: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Doar este Același Hristos, noutatea absolută”, transmite Episcopia Hușilor.

Propunerea lui Adrian Papahagi, între susținere și critici vehemente

Profesorul Adrian Papahagi, unul dintre intelectualii publici conservatori din România, anunța zilele trecute că va solicita Bisericii Ortodoxe Române să calculeze Paștele după calendarul gregorian, pentru a ca Învierea Domnului să fie sărbătorită în același timp cu țările occidentale. Calendarul gregorian este deja luat în calcul la stabilirea datei Crăciunului.

Soluţionarea posibilităţii sărbătoririi Paştelui la aceeaşi dată în toată lumea creştină rămâne una de unitate inter-bisericească, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. El menţionează că aceste discuţii s-au purtat "frecvent şi intens" de-a lungul timpului, inclusiv de-a lungul secolului trecut.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susţine că Paştele adevărat este acolo unde se află Sfânta Lumină, adică la ortodocşi, precizând că la catolicii aceasta nu există. El a menţionat că nu vrea să îi judece pe catolici, doar îi compătimeşte, comentând astfel propunerea ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paştele odată cu catolicii şi protestanţii.

În schimb, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, susține ideea celebării Paștilor după calendarul gregorian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.