Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan pregăteşte legea prin care va deveni SULTANUL Turciei

Time
Erdogan

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la guvernare în Turcia, va înainta parlamentului în termen de două săptămâni un proiect de reformă constituţională care prevede extinderea puterilor prezidenţiale, a declarat luni şeful comisiei pentru probleme constituţionale a parlamentului turc, Mustafa Sentop, relatează marţi Reuters, potrivit agerpres.

Incident militar în Strâmtoarea Ormuz. Elicopter american, luat la ţintă de marina iraniană - VIDEO

Mustafa Sentop din AKP a declarat, citat de agenţia Dogan, că sistemul constituţional şi parlamentar din Turcia trebuie schimbat pentru progresul Turciei.

"Vom prezenta parlamentului propunerea noastră în termen de 15 zile. Vom prezenta o schimbare constituţională care va fi supusă unui referendum în primăvară", a declarat el în cadrul unei conferinţe organizate la o universitate din nord-vestul Turciei.

AKP doreşte sprijinul partidului naţionalist de opoziţie MHP pentru a obţine aprobarea parlamentară necesară pentru această reformă înainte de a fi supusă unei consultări populare.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea conduce Turcia până în 2029, au declarat la începutul acestei luni pentru Reuters oficiali care au văzut proiectul de reformă.

VIDEO Tragedie AVIATICĂ din Columbia: Motivul INCREDIBIL al prăbușirii aeronavei

Erdogan şi susţinătorii săi afirmă că Turcia are nevoie de conducerea puternică a unei preşedinţii executive, asemănătoare sistemului din Statele Unite ale Americii sau Franţa, pentru a evita o coaliţie de guvernământ fragilă care a împiedicat dezvoltarea ţării în trecut.

Oponenţii consideră schimbarea propusă un mecansim al ambiţiilor lui Erdogan şi se tem că aceasta va conduce la creşterea autoritarismului într-o ţară care este deja ţinta criticile aliaţilor occidentali privind încălcarea drepturilor şi a libertăţilor, mai ales după epurările la scară largă lansate de regimul de la Ankara în urma loviturii militare eşuate din luna iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.