Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan se va ENERVA. Clericul Fethullah Gülen critică în termeni DURI sistemul 'democratic' de la Ankara

Fethullah Gülen

Cel mai puternic opozant al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fethullah Gulen, a scris și publicat un articol editorial în ziarul franez Le Monde în care îl acuză pe liderul turc de distrugerea democrației, informează Libertatea.ro.

Citește și: Avertisment DUR din partea NATO despre Rusia. Vizează direct România: 'Trebuie să ne pregătim pentru o lume cu mai multe rachete rusești'

  • Este adevărat, se întâmpla la începutul anilor 00, când AKP (Partidul dreptății și dezvoltării) a implementat mai multe reforme în conformitate cu standardele democratice din Uniunea Europeană și a îmbunătățit astfel imaginea țării, la capitolul respectării drepturilor omului.
  • Tot procesul a fost blocat ulterior, în jurul anului 2011, după cea de-a treia victorie electorală a premierului de atunci, astăzi președintele republicii, Recep Tayyip Erdogan, care a schimbat complet direcția.
  • Valorile islamice nu sunt cauza eșecului democrației în Turcia, ci trădarea lor. Unii ar putea fi tentați să prezinte Turcia de sub Erdogan ca pe un exemplu negativ, ca să demnstreze o incompatibilitate între valorile democratice și cele islamice. Însă, regimul lui Erdogan reprezintă o trădare totală a principalelor valori islamice.
  • Într-o astfel de societate, tentativele de omogenizare a populației nu sunt numai neproductive, dar mai ales pot să distrugă libertatea. Nici o formă de guvernare și nici o grupare, majoritară sau minoritară nu trebuie să le domine pe celelalte – este singura soluție viabilă pentru un popor atât de divers. Același lucru este valabil și pentru Siria și alte țări vecine. turcii sunt în proporție de 99% musulmani, această majoritate este în mod surprinzător foarte eterogenă, oamenii aderând diferite ideologii și identificâdu-se ca aleviţi, turci, kurzi sau alte etnii.

Citește și: ANALIZĂ: strategia pe care Simona Halep TREBUIE să o abordeze pentru a reveni pe primul loc WTA

Cine este Fethullah Gülen?

Gülen este acuzat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan de organizarea tentativei de lovitură de stat militară produsă în Turcia în iulie 2016, acuzații pe care clericul le neagă vehement. El a fost cândva aliatul lui Erdogan, însă din 1999 el se află în Statele Unite, acesta fiind acuzat de trădare în țara sa. Clericul musulman este liderul unei mișcări sociale cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional. Acesta are o influență puternică atât în rândul militarilor, dar și în presa turcă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.