Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eritreea și Etiopia încetează războiul de la graniță

medafricatimes.com
Eritreea Etiopia

Preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, vizitează Etiopia pentru prima dată de la începutul războiului de la graniţa celor două state, în 1998.

Vizita de trei zile are ca scop consolidarea relaţiilor şi are loc la puţin timp după ce ambele ţări au decis că „starea de război” este încheiată.

Afwerki a fost primit la sosirea în Etiopia de prim-ministrul Abiy Ahmed, scrie BBC.

Mii de oameni, mulţi ducând steaguri ale Eritreei, au întâmpinat sâmbătă coloana oficială pe străzile capitalei Addis Abeba, pentru a marca vizita istorică.

Afwerki a fost primit pe covorul roşu cu un moment artistic ţinut de zeci de dansatori tradiţionali etiopieni şi de o fanfară.

Săptămâna trecută, Abiy a vizitat Asmara, capitala Eritreei, unde cei doi lideri au semnat un pact prin care, oficial, a fost încheiată starea de război şi s-au angajat să restabilească relaţiile diplomatice şi comerţul după două decenii de ostilităţi.

Abiy a anunţat, încă de la preluarea mandatului, în luna aprilie, o serie de reforme pentru Etiopia şi a vorbit în mai multe rânduri despre repararea legăturilor cu Eritreea.

Îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state va însemna şi reunificarea numeroaselor familii divizate de conflict.

În anul 2000, a fost semnat un tratat de pace după ce zeci de mii de oameni au murit în război. De la acel moment, Eritreea şi Etiopia au fost în stadiul „fără război, fără pace”.

Rivalitatea celor două state a afectat întreaga regiune. Ele au luat poziţii contrare în conflictul din Somalia - Eritreea a fost acuzată să sprijină grupurile islamiste, în timp ce Etiopia, aliat al SUA, a susţinut guvernul recunoscut la nivel internaţional.

Pe lângă restabilirea relaţiilor diplomatice şi a celor comerciale, transportul şi liniile telefonice vor fi de asemenea restabilite.

Primele zboruri din ultimele două decenii dintre cele două ţări urmează să fie efectuate săptămâna viitoare. În ultimii 20 de ani a fost imposibilă trecerea directă între cele două state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.