Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eritreea intervine armat în Etiopia

lindro.it
eritreea

Un purtător de cuvânt al grupării rebele din regiunea etiopiană Tigray a declarat că militari din Eritreea au lansat o ofensivă totală în acea regiune, potrivit BBC, scrie Rador. Conform declaraţiilor sale, lupte intense se desfăşoară în mai multe zone din apropierea frontierei. Trimisul special al SUA în regiune a declarat că are cunoştinţă că trupele din Eritreea sunt în Tigray şi a condamnat prezenţa lor acolo.

Izbucnit în noiembrie 2020, conflictul din nordul Etiopiei a provocat până în prezent mii de morţi, circa două milioane de persoane au fost strămutate şi sute de mii de etiopieni au ajuns să trăiască în condiţii apropiate foametei, potrivit ONU.

Relaţiile Etiopiei cu SUA şi UE s-au degradat după conflictul între rebelii din provincia nordică Tigray şi armata etiopiană. Acuzând abuzuri comise de aceasta din urmă, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Etiopiei, decizie urmată de manifestaţii antiamericane în această ţară. Pe de altă parte, Rusia și-a declarat „sprijinul ferm” pentru guvernul etiopian.

Citește și: În Eritreea a început mobilizarea militară în masă. Războiul civil din Tigray a reizbucnit cu putere

În Eritreea, serviciul militar este obligatoriu.

Se pare că mobilizarea ordonată are legătură cu situaţia din nordul Etiopiei, unde un conflict a izbucnit din nou după cinci luni de armistiţiu.

Până în prezent, conflictul a ucis mii de oameni, a alungat zeci de mii de etiopieni din casele lor, a distrus infrastructura și a agravat foametea în regiunea săracă.

Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), care guvernează în Tigray luptă împotriva guvernului de la Addis Abeba condus de premierului Abiy Ahmed.

Istoric

Războiul a izbucnit în Tigray în noiembrie 2020 și s-a extins în regiunile învecinate Afar și Amhara în urmă cu un an. În noiembrie anul trecut, forțele din Tigray au mărșăluit spre Addis Abeba, dar au fost respinse de o ofensivă guvernamentală în noiembrie.

În martie a fost anunțată o încetare a focului, după ce ambele părți au luptat până la un impas sângeros, iar guvernul a declarat un armistițiu umanitar, permițând intrarea în regiune a ajutoarelor alimentare atât de necesare.

În iunie, guvernul premierului Abiy Ahmed a format un comitet pentru a negocia cu TPLF, iar la începutul acestei luni guvernul a declarat că dorește să poarte discuții "fără condiții prealabile". Guvernul din Tigray a cerut restabilirea serviciilor pentru civili înainte de începerea discuțiilor.

Tigray a rămas fără servicii bancare și de comunicații de când armata s-a retras la sfârșitul lunii iunie. Importurile de combustibil sunt restricționate, ceea ce limitează distribuirea ajutoarelor.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a declarat într-un raport de săptămâna trecută că, de la 1 aprilie, doar 20% din combustibilul necesar pentru distribuirea ajutoarelor umanitare a intrat în Tigray.

Aproape 90% din populația din regiune are nevoie de ajutor, a declarat Organizația Națiunilor Unite, avertizând că ratele de malnutriție au "explodat" și că se așteaptă ca situația să se înrăutățească până la recolta din octombrie.

Există, de asemenea, lipsuri ale unor echipamente medicale și ale multor medicamente pentru tratarea unor boli comune precum leishmanioza viscerală, spun medicii de la Spitalul de Referință Ayder, cel mai mare spital din Tigray.

Ministrul sănătății, Lia Tadesse, a declarat că există un deficit de medicamente folosite pentru tratarea leishmaniozei viscerale la nivel național, dar că stocurile disponibile "sunt în curs de procesare pentru a fi trimise în Tigray".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.