Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroi de război în portrete de Centenar, la Muzeul Satului din București

captură video Emmanuel Macron
Comemorare primul război mondial

Expoziţia-concept "Eroi de Război - 100 de portrete" prezintă la Muzeul Naţional al Satului din București, în perioada 20 noiembrie - 30 ianuarie 2019, 100 de personaje care au crezut în idealul naţional și au contribuit la trasarea României Mari, al cărei centenar este marcat anul acesta, scrie Mediafax.

Prin acest proiect, muzeul fondat imediat după Marele Război de Dimitrie Gusti, întemeietorului Şcolii Sociologice de la Bucureşti, îşi propune, ca o continuare a cercetării în teren a echipelor lui, să prezinte, în special tinerei generaţii, dar nu numai ei, 100 de personaje care au crezut în idealul naţional, au luptat pentru el, s-au sacrificat şi cu sângele lor au trasat graniţele României Mari, se arată într-un comunicat.

"Cele 100 de portrete de eroi aparţin ţăranilor, învăţătorilor, preoţilor, medicilor, infirmierelor, artiştilor, ziariştilor, politicienilor, basarabenilor, bucovinenilor, transilvănenilor şi nu-i puteam omite pe eroii veniţi de la sute şi mii de kilometri distanţă să ajute poporul român aflat pe marginea prăpastiei istoriei: voluntarii sârbi, Misiunea Militară Franceză şi Misiunea Crucii Roşii Americane", explică realizatorii proiectului.

Alături de portretele eroilor, în expoziţie vor fi prezentate obiecte de acum o sută de ani folosite fie în spitalele de campanie, fie de preoții mobilizați, fie de țăranii care și-au abandonat familiile și gospodăriile și au plecat voluntari pe front.

Citește și: O scrisoare semnată de Pablo Picasso şi de Francoise Gilot va fi scoasă la licitație în Ciudad de Mexico

"Bordeiul lor a fost transformat în post de comandă, casele au rămas în voia sorții, învățătorii au devenit partizani, preoții, medici ai sufletelor soldaților, iar artiștii mobilizați pe front au surprins în lucrările lor toată grozăvia războiului și a refugiului. În 1914, România avea o populație de 7,7 milioane de locuitori, din care 5 milioane erau țărani. Ei sunt cei care au luptat în zdrențe și opinci pentru dezrobirea fraților lor români de dincolo de granițe, fie că era vorba despre cei din Basarabia, Bucovina sau Transilvania. Pe 9 decembrie 1916, regele Ferdinand afirmă într-un discurs la deschiderea noii sesiuni parlamentare: «Să spunem țăranului că luptând pentru unitatea națională el lupta totodată pentru dezrobirea lui politică și economică. Vitejia lui ii da drepturi și mai mari asupra pământului pe care îl apară și ne impune mai mult că oricând datoria că la sfârșitul războiului să infaptuim reformele agrare și electorale, pe temeiul cărora această adunare constituțională a fost aleasă»", notează curatorii.

Vernisajul expoziției "Eroi de Război - 100 de portrete" are loc marți, de la ora 17.00, la sala Gheorghe Focşa din Muzeul Național al Satului din București. Vor participa Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, academicieni, diplomați, Ciprian Olinici, reprezentanți ai Patriarhiei, istorici de artă, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, dar și urmași ai celor ce au luptat la Mărășești și Oituz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.