Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroii Războiului de Reîntregire au fost comemorați pe Dealul Coșna, „ultima redută de pe frontul de est”

Militari, clerici și oficialități române și franceze au comemorat vineri eroii căzuți în luptele din Primul Război Mondial pe Dealul Coșna de lângă Târgu Ocna, în comuna Pârgărești, județul Bacău, potrivit basilica.ro.

La Ansamblul Monumental Comemorativ de pe Dealul Coșna, Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopop de Onești, a oficiat o slujbă de pomenire, apoi a citit mesajul Preasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

În mesajul său, ierarhul a elogiat sacrificiul soldaților români, subliniind că, în vara anului 1917, un stat redus la doar câteva județe din estul României a plătit tribut câteva sute de mii de vieți pentru a închide inamicului „Porțile Moldovei” pe aliniamentul Măgura Cașinului – Poiana Sărată – Oituz – Coșna – Măgura Ocnei – Cireșoaia.

Ceremonialul a inclus și alte alocuțiuni și evocări, acordare de diplome și distincții, depunere de coroane de flori, defilare de trupe, precum și reconstituirea unui episod de luptă între trupele române și germane.

SG-ul PSD lansează BOMBA: vom propune un Guvern tehnocrat. Premierul, un fost membru de partid

Au mai fost prezenți locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, deputatul Ionel Palăr, președintele comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, prefectul Sorin-Gabriel Ailenei și primarul comunei Pârgărești, Victoria Iulișca.

Pentru că armata română a fost ajutată în aceste lupte de misiunea franceză condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, una din crucile de pe deal este dedicată unuia dintre locotenenții francezi căzuți pe frontul românesc: locotenentul Paul-Édouard Berge.

Înainte de a fi spulberat de un obuz, acesta a strigat în limba română către ostașii din Regimentul 16 Infanterie Suceava pe care îi comanda: „Înainte, camarazi! Nu vom muri niciodată!”

SG-ul PSD lansează BOMBA: vom propune un Guvern tehnocrat. Premierul, un fost membru de partid

La ceremonie au mai participat doamna Françoise Drausin, nepoata locotenentului erou, și reprezentantul Ambasadei Republicii Franceze la București, col. Daniel Parpaillon.

Militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” și Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc au depus coroane de flori, în semn de recunoștință și respect pentru jertfa eroilor români și francezi căzuți la datorie.

La final, membrii Asociației Tradiții Militare și Asociația Militarilor Germani au simulat luptele purtate cu 103 ani în urmă pe Dealul Coșna.

Pe Dealul Coșna s-au dat lupte crâncene „pentru apărarea ultimei redute de pe frontul de est”, cum numea un ofițer german linia Coșna – Oituz. Aici s-a angajat în luptă și viitorul feldmareșal Erwin Rommel, care a scris în jurnalul lui: „A fost dificil, de 5 ori am fost nevoiți să respingem atacurile inamicului care devenise tot mai curajos”. Împușcat în braț, a fost retras din luptă.

Ansamblul Monumental Comemorativ a fost ridicat de Asociația Prospectorii Istoriei și Asociația „Regimentul 15 Infanterie”, cu sprijinul primăriei Pârgărești, al filialei Iași a Muzeului Militar „Regele Ferdinand I”, al Statului Major al Apărării și al unor sponsori.

Crucile de pe deal sunt orientate către pământul pe care nu a putut călca piciorul dușmanului, datorită vitejiei eroilor căzuți aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.