Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupția vulcanului Stromboli - Un turist a murit iar mai mulți au fost răniți

captura youtube
Etna vulcan

O puternică erupţie care s-a produs miercuri pe insula vulcanică Stromboli, din arhipelagul italian al Eolienelor la nord de Sicilia, a ucis un excursionist şi a determinat evacuarea pe mare a zeci de locuitori şi turişti, relatează AFP potrivit Agerpres.

Două explozii puternice au avut loc miercuri pe Stromboli, unul din vulcanii cei mai activi din Europa.

"Din nefericire, un bărbat şi-a pierdut viaţa, sunt mai mulţi răniţi, dar niciunul grav", a declarat un membru al echipelor de salvare, Calogero Foti, la postul de televiziune RAI.

Potrivit agenţiei de presă AGI, victima este un sicilian în vârstă de 35 de ani aflat într-o excursie cu un prieten brazilian care a fost găsit în stare de şoc şi deshidratat.

Ei se aflau sub limita de altitudine de 400 de metri dincolo de care este necesară prezenţa unui ghid.

O navă a Marinei italiene a fost trimisă la faţa locului şi a evacuat 70 de locuitori şi turişti, potrivit mai multor media.

Insula vulcanică Stromboli, cu o suprafaţă de 12,6 kilometri pătraţi şi o populaţie de circa 500 de locuitori, atrage în fiecare an numeroşi turişti încă de la începutul primăverii. Turiştii escaladează deseori vârful de 924 de metri pentru a privi în craterul vulcanului care aruncă deseori în aer roci topite.

Potrivit Institutului naţional de geofizică al Italiei (INVG), două explozii uriaşe s-au produs miercuri pe versantul centru-sud al craterului vulcanului în jurul orelor 14.46 GMT.

Exploziile au fost precedate de scurgeri de lavă "din toate gurile active", proiectând o coloană de fum cu o înălţime de doi kilometri, a precizat INVG.

Unul din avioanele serviciilor de pompieri din oraşul sicilian Messina, de care depinde Stromboli, nu a fost în măsură să atace incendiile provocate de erupţie din cauza cantităţilor importante de fum, potrivit presei italiene.

În decembrie 2002, după o erupţie masivă, două milioane de metri cubi de rocă s-au vărsat în mare, ridicând un val uriaş în jurul insulei şi provocând importante pagube materiale. Şase persoane au fost rănite.

Stromboli, care face parte dintr-un arhipelag de şapte insule, a devenit celebru în urma filmului cu acelaşi nume realizat în 1950 de Roberto Rossellini cu Ingrid Bergman în rolul principal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.