Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec pentru USR și Forța Dreptei - CCR validează în unanimitate numirile la CNA și Curtea de Conturi

ccr curtea constitutionala

Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiate, cu unanimitate de voturi, sesizările USR şi partidului Forţa Dreptei privind ultimele numiri făcute de Parlament la CNA şi Curtea de Conturi şi anume numirea Monicăi Gubernat în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a Cameliei Pricopie în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi.

„În esenţă, Curtea a observat că autorii sesizării consideră că cele două hotărâri ale Parlamentului sunt neconstituţionale, fiind adoptate în lipsa cvorumului de prezenţă, prin prisma faptului că, deşi a fost formulată o solicitare pentru reverificarea cvorumului prin apel nominal, preşedintele de şedinţă nu i-a dat curs”, arată comunicatul de presă al CCR.

„Cu privire la acest aspect, Curtea, analizând stenograma şedinţei comune a celor două Camere din data de 7 martie 2023, a constatat că susţinerile liderului unui grup parlamentar referitoare la lipsa cvorumului de prezenţă au fost realizate în contextul propunerii de a dezbate în paralel ultimele două puncte ale şedinţei şi de a se exprima votul, după cum urmează: un vot secret cu buletine de vot pentru numirea preşedintelui Consiliului National al Audiovizualului; un vot secret cu buletine de vot pentru numirea unui consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Aceste susţineri nu s-au concretizat într-o solicitare a liderului de grup de reverificare a cvorumului, ci a vizat o chestiune ce ţine de procedura de lucru a Parlamentului. Or, o asemenea problemă vizează aplicarea regulamentelor parlamentare şi nu poate forma obiect al controlului de constituţionalitate în raport cu hotărârea contestată. Totodată, Curtea a reţinut că rezultatul votului a confirmat faptul că votul final asupra celor două hotărâri s-a desfăşurat în prezenţa majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai indică sursa citată.

Pe 9 martie, USR şi Forţa Dreptei au sesizat la CCR hotărârile Parlamentului privind aceste numiri la CNA şi Curtea de Conturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.