Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Estonia respinge acuzațiile FSB privind trecerea frontierei de către presupusa criminală: 'E o nouă provocare!'

Instagram
Estonia

Estonia a ripostat la afirmațiile Rusiei. FSB a acuzat o femeie că a pus la cale asasinatul Dariei Dughin, iar apoi a fugit în Estonia cu o mașină.

În timp ce tensiunile se extind din cauza războiului din Ucraina, care durează de șase luni, Tallinn a respins acuzațiile privind locul unde se află femeia pe care Kremlinul a acuzat-o că a ucis-o pe fata lui ALexander Dughin, un susținător important al președintelui Vladimir Putin.

Într-o intervenție televizată marți, Urmas Reinsalu, ministrul de externe al Estoniei, a declarat: "Considerăm că acesta este un caz de provocare într-un șir foarte lung de provocări din partea Federației Ruse și nu mai avem nimic de spus în acest moment", relatează Financial Times.

Serviciile de securitate ruse FSB au afirmat că Natalya Vovk, o ucraineancă în vârstă de 43 de ani, este responsabilă pentru uciderea Dariei Dughin, fiica ideologului  Alexander Dughin. Vovk ar fi fugit apoi în Estonia, ceea ce i-a determinat pe naționaliștii ruși să ceară măsuri dure împotriva țării baltice, care a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei.

Poliția estoniană a declarat luni că Rusia nu a făcut nicio solicitare oficială cu privire la Vovk.

Indrek Kannik, șeful think-tank-ului susținut de stat, Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate, a declarat că atacul cu mașină-capcană ar fi putut fi o operațiune "sub pavilion fals" a Rusiei.

"Este posibil ca aceasta să fi fost o operațiune a FSB-ului, deoarece acești oameni deveniseră o amenințare. În același timp, este convenabil să dăm vina pe ucraineni. Acum vedem că și Estonia poate fi târâtă în această situație", a declarat el pentru televiziunea estoniană.

Săptămâna trecută, Estonia a suferit cel mai mare atac cibernetic din ultimii 15 ani, în urma îndepărtării unui memorial al unui tanc din epoca sovietică din orașul Narva, situat în estul țării, aproape de granița cu Rusia.

Estonia a condus apelurile pentru intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, insistând pentru interzicerea gazului rusesc în interiorul UE și a turiștilor ruși în Europa. Ea a împiedicat rușii să intre în țară cu o viză estoniană, deși rușii pot folosi vize emise de alte state membre ale UE.

Tallinn a oferit, de asemenea, un sprijin militar substanțial Ucrainei, mai mult decât unele țări mai mari din UE, în ciuda faptului că Estonia are o populație de numai 1,3 milioane de locuitori.

Marți, premierul estonian Kaja Kallas a declarat presei din țară că coaliția guvernamentală formată din trei partide nu a reușit să ajungă la un acord asupra unei propuneri de a împiedica cetățenii ruși să voteze la alegerile locale. Măsura ar fi fost controversată, deoarece cetățenii ruși sunt majoritari în unele zone din estul Estoniei. Guvernul plănuiește deja să facă din estonă singura limbă folosită în școli și grădinițe.

Estonia a fost anexată cu forța de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial și și-a recâștigat independența în 1991. Zeci de mii de estonieni au fost deportați în Siberia în timpul perioadei sovietice, în timp ce etnicii ruși s-au mutat în Estonia, ceea ce a dus la un număr mare de vorbitori de limbă rusă în zonele din jurul graniței cu Rusia și în capitala Tallinn.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.