Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Etapele tranziţiei de la preşedinţia lui Francois Hollande la cea a lui Emmanuel Macron

Le Monde
François Hollande

Emmanuel Macron, ales duminică preşedinte al Franţei, ar urma să îşi preia mandatul de la actualul şef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar data nu a fost încă stabilită, transmite AFP relatează agerpres.

Luni, Macron şi Hollande vor apărea împreună la Arcul de Triumf la ceremonia anuală de la mormântul soldatului necunoscut, pentru a aniversa victoria aliaţilor în Europa din 1945, în al doilea război mondial, precizează Reuters. 

Consiliul Constituţional va anunţa marţi rezultatul oficial al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Macron cu aproximativ 65% în faţa candidatei de dreapta Marine Le Pen, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne şi rezultatelor parţiale. 

De marţi până cel mai târziu sâmbătă, guvernul socialist condus de premierul Bernard Cazeneuve urmează să demisioneze, iar apoi va gestiona afacerile curente până când noul preşedinte va depune jurământul, probabil sâmbătă sau duminică. Ceremonia de transfer al puterii, la palatul Elysee, sediul administraţiei prezidenţiale, va avea loc cel mai târziu lunea viitoare. 

Noul şef al statului va desemna apoi un nou prim-ministru, iar acesta va trebui să-şi formeze guvernul. În 2012, întregul guvern a fost numit în două zile, reaminteşte Reuters. Richard Ferrand, secretar general al mişcării politice "En Marche!" a lui Emmanuel Macron, a declarat duminică seara că numele viitorului premier nu va fi cunoscut decât peste o săptămână. 

Pe 11 şi 18 iunie, în Franţa urmează alegeri pentru Camera Deputaţilor, în două tururi. Macron a făcut deja apel la electorat să îi acorde puterea politică şi în noul legislativ: "Sarcina noastră este enormă. Ea ne va cere să construim, de mâine încolo, o majoritate reală, o majoritate puternică", le-a declarat el susţinătorilor săi adunaţi duminică seara pe esplanada muzeului Luvru din Paris. 

Viitorul şef al statului a anunţat deja că prima sa călătorie în străinătate va fi o vizită făcută trupelor franceze, la o dată încă neprecizată. În 2012, Hollande s-a deplasat la Berlin chiar în ziua în care a depus jurământul de preşedinte. 

Deocamdată, la 39 de ani, politicianul de centru şi pro-european Emmanuel Macron este cel mai tânăr preşedinte ales al celei de-a cincea Republici Franceze, fondată de Charles de Gaulle în 1958. Mandatul său este de cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.