Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Țapu-Nazare, PNL: `Pentru zonele montane, asocierea reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea și bunăstarea fermierilor`

Forumul Montan
sssd

Un eveniment de excepție a reușit să organizeze colegul nostru Bogdan Țifui, primarul liberal al comunei Farcașa. Prima ediție a Tărgului ”Tradiție și Gastronomii”, în colaborare cu Forumul Montan, filiala Neamț, a adunat mai bine de 500 de participanți din comunele montane ale județului Neamț. Evenimentul s-a bucurat și de prezența membrilor Guvernului, prin participarea doamnei Tudorița Lungu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, și domnului George Lazăr, secretar de stat în Ministerul Energiei și președinte al PNL Neamț, relatează senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat o turism din Senatul României.

Spun”de excepție” pentru că am participat nu doar la o expoziție de produse tradiționale, ci și la desfășurarea mai multor seminarii prezentate de economiști și profesori universitari, dar și a unor modele de bune practici despre avantajele asocierii fermierilor și producătorilor agricoli montani.

Forma asociativă este susținută inclusiv de Guvernul României, iar în calitate de președinte al Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senat, am dat raport favorabil, împreună cu Comisia pentru agricultură, mai multor programe de sprijin pentru zona montană cuprinse în textul OUG 120/2022, unde vorbim de importante finanțări nerambursabile. Ulterior, Ordonanța de Urgență a fost aprobată în Senat.

Astfel, cei care înființează o stână montană pot beneficia de 300.000 lei, pentru centrele de colectare a laptelui valoarea finanțării este de 500.000 lei, pentru colectare și prelucrare  de 1,7 milioane lei, iar doar pentru prelucrare de 1,9 milioane lei.

Sume nerambursabile se acordă și pentru colectarea și prelucrarea ciupercilor, fructelor de pădure și plantelor medicinale; pentru colectare 600.000 lei, iar pentru colectare și prelucrare finanțarea ajunge la 800.000 lei.

Bugetele totale pe cele trei programe sunt de 34,6 milioane lei pentru stâne montane, 92 milioane lei pentru colectare/prelucrare lapte și 93 milioane lei pentru centre de colectare/prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.