Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici a trasat termenul limită - De când intră în aplicare noua lege a insolvenței

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor publice (MFP), a susținut, vineri, că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să finalizeze săptămâna viitoare normele de aplicare pentru noile măsuri privind insolvența, astfel încât acestea să fie aplicate de la mijlocul acestei luni, scrie Mediafax.

„ANAF-ul va avea obligația săptămâna viitoare să-mi facă norme clare pentru ca acea lege a insolvenței să fie aplicabilă, pentru că nu vreau să mă trezesc că ANAF-ul participă, activ sau pasiv, la ceea ce se întâmplă în economie”, a spus Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul unei emisiuni la DCNews.ro.

Dacă ANAF-ul ar fi fost, de-a lungul timpul activ, în condițiile în care legile, Codul fiscal și Codul de procedură fiscal, precizau multe etape prealabile intrării în insolvență, multe firme n-ar fi intrat în insolvență, numai că, nefiind aplicate, au fugit în insolvență, a menționat oficialul MFP.

„Atunci, dacă ANAF-ul nu pune pe masă săptămâna viitoare o astfel de normă, va fi un deranj foarte mare, pentru că vreau ca Legea insolvenței să fie aplicată”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul finanțelor dorește ca normele de aplicare să prevadă măsuri care să se aplice mecanic, automat.

„Săptămâna viitoare, vreau să adoptăm normele și să înceapă de lunea următoare aplicarea acelei legi a insolvenței. Legea spune acolo «Poate să…», «Poate să…». Vreau să știu exact când face, de ce face, când nu face de ce nu face, scris fundamentat. Vreau să văd că se acționează într-o ordine foarte clar stabilită, în ordinea creanțelor bugetare, ca să nu fim acuzați că luăm pe cineva mai repede sau înaintea rândului”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, pentru fiecare caz, ANAF-ul va avea clar nominalizate persoane și va face, săptămânal, o prezentare ministrului cum a acționat – cum au pornit în instanță etc.

„Rezolvă automat tot ceea ce se dorește a intra în insolvență. Se clarifică. Nu se mai poate intra în insolvență cum se făcea înainte. Rezolvă și situația actuală”, a mai spus Teodorovici.

Situația actuală se referă la acumularea de datorii față de creditorii de la masa credală de peste 1.000 de companii care au plan de reorganizare și vreo 6.000 de companii care sunt în observație. Peste 28.000 de companii se află în insolvență, având datorii cumulate de aproape 63 de miliarde de lei.

Citește și: Andreea Esca, DETALIU care l-a ULUIT pe Mircea Badea: ' Poate crede că s-a schimbat Codul Penal și e ilegal?!'

"Este o idee bună ca acel raport realizat de ANAF să fie prezentat public, săptămânal, (…) să vadă toți partenerii cum se acționează”, a apreciat Teodorovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.