Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici explică controversata 'taxă pe lăcomie', în fața Parlamentului: Este cel mai curajos act normativ

Inquam Photos / George Calin
eugen teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, la Parlament, prezent la dezbateri despre OUG 114, la „Ora Guvernului”, că actul normativ din domeniul fiscal este cel mai curajos și îndrăzneț apărut după Revoluție.

Citește și: SURSE - Liviu Dragnea scapă hățurile gărzii pretoriene: se naște un nou front de duri în interiorul PSD

„OUG 114 este actul normativ cel mai curajos și îndrazneț apărut după Revoluție. Dincolo de avizele legale, ar fi fost cu siguranță un timp mai îndelungat pentru un dialog extins. Mi-am propus să nu dau curs provocărilor de timp campanie electorală. Acum două săptămâni, vă vorbeam de viziunea noastră petnru România anului 2019. OUG 144 pornește de la această viziune și pune în practică următoarele soluții : susține autoritățile locale, am creat fondul de alocare și investiții. Al doilea aspect, OUG susține domeniul construcțiilor. Noi nu ne limităm doar la a da declarații în media, am crescut salariul în construcții la 3000 de lei. OUG 114 susține dezvoltarea patrimoniului”, a declarat luni, la „Ora Guvernului”, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Liderul deputaților USR, Florina Prună, a declarat, în cadrul dezbaterii, că OUG 114 din domeniul fiscal are ca scop bulversarea economiei.

„Ați anunțat o serie de noi taxe, care au avut ca scop bulversarea economiei. Domnule Teodorovici, nu ați înțeles ca a taxa economia, nu înseamnă să încasezi mai mult la buget. Dacă lovești în economie, aceasta nu va mai produce. Nu va face nimic productiv pentru economie. Mai multe companii din sectorul energetic au anunțat că își vor reduce investițiile în 2019. Ați promis că ROBOR-ul se va reduce. În realitate, ROBORul nu a scăzut, a crescut cu 9,7%. 6 miliarde de lei au dispărut la bursă imediat după ce ați anunțat că veți da această OUG. Pilonul 2 de pensii, nu numai că ați micșorat contribuția, însă alungați administratorii de pensii private din România. Cursul leu-euro a atins maxime istorice, mai rău ca în criza din 2009. Asta da surpriză plăcută. Prietenul dvs, domnul Vâlcov a spus că ați vorbit cu companiile din energie înainte de a da această OUG. Care sunt acele companii? OUG 114 a fost dată pentru a favoriza anumite companii și nu românii. Domnule Teodorovici, sunteți cumva un biet cetrățean care nu-și poate plăti factura la energie? Toată legislația europeană spune că trebuie să protejăm consumatorii vulnerabili. V-aș întreba dacă vă este rușine, dar este o întrebare retorică. Ați reuși să amânați și cea mai mare investiție în gazele din Marea Neagră. Am ajuns un importator de energie la prețuri record record. Ați lovit în securitatea energetică a României. V-ați asumat și că liberalizați piața energiei, de fapt, ați blocat-o, stabiliți din pix prețurile la energie. Vă întreb dacă ați avut misiunea să faceți cadouri sponsorilor de partid, că tot se apropie campania electorală. Ați instituit o taxă pe care cu mult tupeu ați numit-o taxa lăcomiei”, a spus Prună.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulțumiri din partea mai multor instituții, dar și companii. Printre nemulțumiți se numără băncile, dar și administrațiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mișcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

De asemenea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat la „Ora Guvernului”, în Parlament, la solicitarea USR, pentru „a da explicații pe OUG 114” din domeniul fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.