Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici i-a găsit o nouă poreclă lui Florin Cîțu: Nici nu știu dacă să râd sau nu

Guvernul Romaniei
Eugen Teodorovici

Ministrul interimar de Finanțe, Eugen Teodorovici, susține că liberalii ”râd de noi” prin programul de guvernare și îi acuză că au preluat măsuri copy/paste din guvernarea PSD. Teodorovici i-a găsit o nouă poreclă lui Florin Cîțu, pe care îl numește ”Nenumitul”.

Citește și: SONDAJ CURS - Klaus Iohannis defilează, Dăncilă se menține. Dan Barna gâfâie după ancheta Rise Project

”Dacă la pomul lăudat să nu te duci cu sacul, nici de la liberali să nu te aștepți la prea multă profunzime.

De câteva zile bune dibacii liberali ai finanțelor îşi tot anunţă „fanii” că urmează „lucruri fantastice pentru România”.

Văd programul de guvernare publicat joi, 24 octombrie, în lumina acestui anunț. Și nu știu dacă să râd eu sau dacă liberalii ne iau pe noi toți în râs. Nu știu nici dacă PNL a făcut schimb ce lecturi SF cu Dan Barna. Dar iată cum arată, pe scurt, secțiunea dedicată finanțelor, cu acele lucruri „fantastice” amintite ca un “teaser” de film cu buget redus în care joacă actori de categorie B. În afară de câteva măsuri copy-paste preluate din guvernarea noastră, găsim multe vorbe goale, multe obsesii neo-liberale în care nu mai cred nici cei care le-au promovat în Vest, multe platitudini şi ambiguităţi menite a ascunde adevăratele intenţii: revenirea la austeritate, la o paradigmă rigidă şi contabilicească, la un model economic care să condamne România a rămâne cu aşa-zisul avantaj competitiv al salariilor modeste în detrimentul unui model de dezvoltare expansiv, care să recupereze mai rapid decalajele faţă de media UE şi care să încurajeze o creştere economică mai incluzivă, cu redistribuire mai corectă a beneficiilor şi cu reducerea inegalităţilor şi a sărăciei.

E un banc cu diferența între teorie și practică. Cam așa e și cu măsurile din zona de finanțe cuprinse în programul PNL. Pe obsedații de neo-liberalism care au scris sau vor să implementeze ce scrie în compunerea depusă în Parlament, îi invit să urmărească situaţia actuală din America de Sud, mai ales din Chile, modelul pentru mantra lor, unde inegalităţile sociale au dus la o explozie socială fără precedent de la anii dictaturii lui Pinochet, în condiţiile în care acest stat este considerat îndeobşte cel mai avansat economic din respectivul continent, fiind inclusiv membru OECD.

Îi invit pe acești prevestitori ai "apocalipsei" economice să ceară o traducere din germană de la Klaus Iohannis și să citească cum inclusiv arhitecţii regulilor bugetare stricte din Germania reclamă nevoia abandonării acelei politici stricte în ce privește deficitului structural, cum guvernanţii din Franţa sfidează regulile Comisiei Europene preferând un deficit mai mare doar pentru că le-a trecut glonţul pe la ureche cu mişcarea Vestelor Galbene sau cum state ca Polonia anunţă cum în următorii ani de zile măresc salariul minim cu 78%. Nu e greu să citești presa internațională, iar dacă nu se descurcă cu limba, e mereu la dispoziție google translate, că de consilierii lor ne-am cam lămurit.

Ce nu au înţeles liberalii este că, deşi suntem parte a familiei europene, suntem în competiţie economică cu ceilalţi și că dacă noi nu stimulăm economia şi capitalul autohton, rămânem doar o piaţă de desfacere, că dacă noi nu mărim salariile, cei mai buni vor migra către alte pieţe, unde vor fi plătiţi mai bine, că dacă nu reducem inegalităţile sociale, vom trăim cu riscul unor explozii sociale de amploare.

“Nenumitul” care vrea la Finanțe, nici nu s-a instalat bine la guvernare, că deja se pregătește, alături de ceilalți 14 "nenumiți", să facă România prizonieră într-o procedură probabilă de deficit excesiv la UE, cu potenţial de a ne afecta ratingul de ţară pe care eu îl las la nivel de investment grade, alături de o piaţă de capital upgradată la statutul de piață emergentă, în stadiu de aderare iminentă la OECD (de care liberalii nu pomenesc nimic!), cu un sector bancar cu capital românesc mult mai puternic după capitalizarea CEC şi achiziţia Băncii Româneşti de către Exim Bank şi cu perspectiva imediată, până la sfârşitul anului acesta, de creare a unei bănci naţionale de dezvoltare care să ne ajute în absorbţia fondurilor europene şi în dezvoltarea capitalului autohton.

Este o vorbă înțeleaptă care spune că mulți văd, puțini cunosc. Exact așa stau lucrurile și cu “Nenumitul” și colegii săi. Sper ca răbdarea și timpul să nu fie în defavoarea românilor pentru ce se pregătesc liberalii să facă acestei țări!”, scrie Eugen Teodorovici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.