Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici neagă că România ar putea pierde fondurile europene: 'Sunt discuții contradictorii, dar nu asta e aprecierea Comisiei'

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Condiţia privind respectarea statului de drept este valabilă pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, întrebat, la Parlament, cum comentează anunţul făcut de CE că, în viitorul buget 2021 - 2027, alocarea fondurilor europene pentru statele membre va fi condiţionată de respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei.

"Asta este o condiţie pusă tuturor statelor membre. Nu înseamnă că în România se întâmplă aşa ceva. (...) Dacă în România sunt discuţii contradictorii asta nu înseamnă că aceasta este aprecierea Comisiei Europene. Este normal să se poarte discuţii la nivelul unui stat membru, e normal să fie discuţii şi nu neapărat să fim cu toţii pe aceeaşi lungime de undă, mai ales când avem o poziţie în afara României. Este foarte important şi noi din păcate nu înţelegem acest lucru când vine vorba de interesul naţional, în România, în afara României, la nivelul comisiilor, în orice structură internaţională trebuie să avem aceeaşi poziţie", a precizat Teodorovici, după şedinţa Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

Citește și: PRO TV a șters înregistrarea cu tânăra care pare că se droghează! Iată motivul

El a adăugat că este vorba despre o propunere pe buget, pe care a lansat-o miercuri Comisia Europeană, urmând ca fiecare stat membru al UE să o analizeze, scrie agerpres.ro.

"Aceasta este propunerea pe care astăzi Comisia a lansat-o, fiecare stat membru o analizează şi după aceea vom avea reper de negociere când se va discuta la nivel european. Deocamdată nu este o formă definitivă, este o propunere de buget pe care a făcut-o Comisia Europeană", a susţinut Teodorovici.

Citește și: BNR face un anunț cu greutate! Care este situația rezervelor României

Întrebat dacă există riscuri pentru finanţarea României din fonduri europene, Teodorovici a negat, subliniind că pentru România important este ca banii europeni "să fie cheltuiţi la timp şi pe proiecte care să aducă valoare în economie".

Cât priveşte posibilitatea reducerii cu o treime a programelor de finanţare, el a precizat că se vor purta discuţii pe această temă la nivelul Guvernului.

Citește și: ANAF a dat lovitura! A depistat un prejudiciu colosal

"La nivelul Guvernului, abia astăzi a venit acest nou pachet, discutăm, analizăm - Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, alte ministere, Ministerul Fondurilor Europene -, toţi cei care suntem implicaţi în acest proces discutăm şi la nivel de Guvern vom lua decizii vizavi şi de mandatul pe care îl vom avea noi ca stat atunci când negociem noul pachet", a afirmat ministrul.

Referitor la instrumentele de negociere ale ţării noastre în noul cadru bugetar european 2021 - 2027, Eugen Teodorovici a spus că acestea vizează, în primul rând, "o alocare financiară pe măsura nevoilor pe care România le are, o flexibilizare şi o simplificare cât mai importantă a ceea ce înseamnă modul în care banul european se cheltuie la nivelul ţărilor membre (UE - n.r.), în speţă România".

Citește și: Veste uriașă pentru Gigi Becali! Decizie definitivă a instanței

"Vă dau un exemplu: proiecte care inclusiv în acest an se finanţează, chiar dacă sunt înaintea noului cadru financiar, să poată fi decontate de către noul cadru financiar, pentru că pe noi ne interesează, la nivel european, investiţia făcută şi nu proiectul neapărat în sine. Pentru ca, pe alte mecanisme financiare la nivel european, să poată deconta un proiect din două cercuri financiare diferite. Este un aspect pe care trebuie să îl discutăm la nivel european în ceea ce înseamnă fonduri europene de investiţii", a afirmat Teodorovici.

Citește și: Mutare oficială! Un gigant londonez vine în România! Se vor face sute de angajări .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.