Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac: În ultimii 12 ani, România a avut pierderi de 100 de miliarde de euro pentru că nu a fost primită în Schengen

Radu Pop
Facebook/ Eugen Tomac
Eugen Tomac

Eugen Tomac: În ultimii 12 ani, România a avut pierderi de 100 de miliarde de euro pentru că nu a fost primită în Schengen

Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, a anunțat, miercuri, că a făcut recurs la CJUE în procesul pe care l-a deschis după ce Austria a blocat, la Consiliul JAI de anul trecut, intrarea României în Schengen. Dacă demersul său va avea succes, a precizat Tomac, România va putea să ceară despăgubiri, pentru că încălcarea dreptului la liberă circulație a mărfurilor i-a creat pierderi economice.

Potrivit președintelui PMP, în ultimii 12 ani România a avut pierderi cumulate de peste 100 de miliarde de euro pentru că nu a fost în Schengen, deși îndeplinea criteriile de aderare.

Tomac, despre recursul formulat la CJUE în dosarul Schengen

„Având în vedere că se încheie și 2023 și toate angajamentele pe care și le-au asumat public președintele României și premierul nu au produs rezultate și România în continuare e ținută pe nedrept în afara frontierelor UE, consider că acest demers pe care l-am început în februarie trebuie continuat. Nu există nicio garanție că în lunile următoare acest abuz de putere pe care-l face Austria în Consiliul Uniunii Europene nu va continua. (…)

Consider că s-a iscat un conflict juridic, nu unul politic, consider că această respingere a Tribunalului (de la Luxemburg) mă determină să fac recurs, lucru pe care l-am făcut azi. Sunt încrezător în șansele pe care le avem la Secția de justiție a UE pentru că de cele mai multe ori deciziile de la Tribunal au alt verdict decât cele în primă instanță.

De aceea, îmi păstrez speranța, pe lângă faptul că pune o presiune serioasă pe administrația de la Viena că, în urma acestui demers, putem cere despăgubiri consistente pentru că, dincolo de această umilință cu privire la restricțiile pe care le avem de a circula liber în Schengen, sunt îngrădite drepturi fundamentale precum libera circulație a bunurilor și România are pierderi substanțiale.

Îmi pun speranța că acest recurs va avea o soluție pozitivă mai rapidă decât negocierile politice care bat pasul pe loc”, a declarat Eugen Tomac

Europarlamentarul PMP, critici pentru politicienii de la București

„Îmi mențin părerea că dacă Guvenrul ar fi dat în judecată Austria la CJUE, azi eram demult în Schengen”, a continuat acesta.

Tomac a mai susținut că, în ultimii 12 ani, România a avut pierderi de peste 100 de miliarde de euro din cauza neprimirii în Schengen, media fiind de circa 10 miliarde pe an.

„La Ministerul de Interne există un Comitet pentru Schengen și au fost ani în care acest comitet nu s-a reunit niciodată. Asta spune multe despre determinarea și seriozitatea cu care autoritățile române au tratat acest dosar extrem de important”, a mai declarat Eugen Toamc pentru B1 TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.