Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa SE ÎNCHIDE pentru români - Bogdan Aurescu: Opt state din UE care au introdus măsuri de restricţionare

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că sunt opt state din Uniunea Europeaă care au introdus măsuri de restricţionare pentru cetăţenii românii, dând ca exemplu Lituania, care recomandă autoizolarea pentru 14 zile sau Slovacia care cere un test negativ pentru a permite intrarea în ţară, apoi o perioadă de cinci zile de autoizolare, iar apoi făcut încă un test care este negativ permite călătoria prin ţară. Aurescu a mai spus că nu au fost mulţi cetăţeni români cu probleme în străinătate care au cerut asistenţă consulară şi au fost cazuri când misiunile diplomatice s-au autosesizat, anunță news.ro.

Bogdan Aurescu a declarat, miercuri seară, la Digi 24 că nu există un standard omologat la nivelul Uniunii Europene pentru cetăţenii români care vor să călătorească în diverse ţări.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

“Sunt opt state din UE care au introdus deja măsuri de restricţionare de diverse forme, inclusiv cu obligativitate de autoizolare. Sunt variaţiuni de la stat la stat, nu există un standard omologat. Sunt state care impun această obligaţie de autoizolare, sunt state cum este Lituania, de exemplu, care recomandă autoizolarea, 14 zile sau Slovacia care spune puteţi intra pe teritoriul Slovaciei dacă prezentaţi un test negativ făcut în ultimele patru zile, staţi cinci zile în autoizolare, la finalul celor cinci zile mai faceţi un test care dacă este negativ puteţi călători liber prin Slovacia sau cazul Maltei care interzice complet în momentul ăsta intrarea cetăţenilor români pe teritoriul său. E greu de anticipat dacă vor mai fi şi alte situaţii, dacă vor fi şi alte state care vor introduce România pe o astfel de listă, totul depinde de evoluţia epidemiologică din România”, a anunţat Aurescu.

El s-a referit şi la situaţia muncitorilor români din străinătate, spunând că nu au fost multe cereri de asistenţă consulară, fiind cazuri când misiunile diplomatice s-au autosesizat.

Citește și: Un fost purtator de cuvant al PSD a răbufnit: Nu există pericolul epidemiologic numit COVID-19

“Din păcate, situaţia celor care solicită asistenţa consulară nu este atât de numeroasă, nu avem atât de multe solicitări de asistenţă consulară. Pentru noi este foarte important ca cetăţenii români care se află într-o situaţie de dificultate, indiferent de ipoteza în care se află, inclusiv din această categorie, să ceară misiunii diplomatice, oficiului consular, sprijinul. De foarte multe ori misiunile noastre diplomatice s-au autosesizat, au văzut informări în presă sau au primit informaţii pe alte canale şi au abordat autorităţile locale, regionale, centrale, au intrat în legătură cu asociaţii profesionale, au vizitat fermele sau locaţiile unde s-au întâmplat astfel de situaţii şi au făcut tot felul de demersuri pentru a clarifica situaţia, pentru a obţine un regim de control mai strict, uneori chiar şi pentru a închide spaţii de cazare necorespunzătoare aşa cum s-a întâmplat în Austria într-un caz”, a mai declarat ministrul Afacerilor Externe.

Este vorba de Estonia, Finlanda, Norvegia, Malta, Danemarca, Austria, Slovacia și Lituania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.