Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarii lui Cioloș, solicitare pentru a scăpa de 'șantajiștii' și 'populiștii' de la Bruxelles: vizat este Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Aurescu

Parlamentul European 4

Europarlamentarii REPER au trimis, miercuri, o scrisoare către preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu prin care le solicită ca România să susţină activ de acum înainte demersurile de reformă a Uniunii Europene prin care ar fi revizuită inclusiv regula unanimităţii, cea care ne-a blocat accesul în spaţiul Schengen, informează News.ro.

„Vetoul Austriei a demonstrat încă o dată de ce trebuie să limităm drastic regula unanimităţii la nivelul UE. Unanimitatea înseamnă că agenda Uniunii e ţinută ostatică de populişti, şantajişti sau de cei mai puţin interesaţi de unitatea europeană şi de binele nostru comun. Pentru a reununţa la unanimitate avem nevoie de declanşarea unei Convenţii de revizuire a Tratatelor, iar România trebuie să voteze în favoarea acestei Convenţii în Consiliul European. Cerem Preşedintelui şi Guvernului să susţină modificarea tratatelor pentru a restricţiona unanimitatea dar şi a da UE competenţe în materie de sănătate sau educaţie”, a declarat Alin Mituţa, europarlamentar REPER şi membru în Conferinţa pentru Viitorul Europei, potrivit comunicatului de presă al partidului REPER.

REPER aminteşte că săptămâna trecută, atât Austria, cât şi Ungaria, au folosit discreţionar dreptul de veto, blocând fără explicaţii credibile decizii legitime şi foarte necesare la nivel european. Aceste situaţii arată o acutizare a unei situaţii care persistă de prea mulţi ani.

Sursa citată mai spune că într-o Uniune Europeană cu 27 de state membre, votul prin unanimitate nu a dus decât la blocaje şi la lipsă de reactivitate într-o lume în profundă şi rapidă schimbare şi la deturnarea agendei europene de către guverne iliberale.

„Blocarea drumului României spre Schengen prin folosirea vetoului discreţionar de către Austria demonstrează încă o dată de ce Uniunea Europeană trebuie reformată. Avem nevoie de o Convenţie de revizuire a Tratatelor Uniunii Europene pentru a implementa reformele cerute de cetăţeni în Conferinţa privind Viitorul Europei, printre care şi limitarea drastică a votului prin unanimitate la nivel european”, precizează scrisoarea semnată de eurodeputaţii Alin Mituţa, Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Dragoş Tudorache şi Dacian Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.