DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Europarlamentarul Ana Gomes: Portugalia a interzis complet acţiunile la purtător. Dacă a putut Portugalia, poate şi România, dacă există voinţă politică

actiuni la purtator

Europarlamentarul Ana Gomes, vicepreşedinte al Comisiei Panama Papers din Parlamentul European, a declarat, vineri, că Portugalia a interzis complet acţiunile la purtător, iar România poate face acelaşi lucru, dacă există „voinţă politică”. Gomes spune că lipsa acestei voinţe este şi motivul pentru care ţările membre UE nu au reuşit să lupte suficient de bine împotriva a ceea ce ascund acţiunile la purtător.

„Nu este suficient să interzici acţiunile la purtător, pentru că există şi firme care sunt deţinute de alte firme, off-shore-urile, care bineînţeles că au aceste acţiuni la purtător. De ce a făcut Portugalia acest lucru, de ce a luat aceste măsuri? Pentru că a simţit că este nevoie de astfel de măsuri dacă ne dorim să punem în aplicare directiva care luptă împotriva spălării banilor”, a declarat Ana Gomes, vicepreşedinte al Comisiei Panama Papers în Parlamentul European, la dezbaterea organizată de RoAction, „România la vedere” Acţiunile la purtător – sursă de devalizare a fondurilor publice”.

Europarlamentarul a amintit că Portugalia a interzis complet acţiunile la purtător, iar România poate face acelaşi lucru, dacă există „voinţă politică”.

„Am văzut ce s-a întâmplat cu opinia publică odată cu scandalul produs de dosarul Panama Papers. Dacă a reuşit Portugalia, poate şi România, dacă este voinţă politică. Raportul Panama Papers, pe care îl am cu mine, are o concluzie conform căreia totul este posibil atunci când există voinţă politică”, a spus Ana Gomes.

Ea consideră că această voinţă politică este de fapt şi motivul pentru care ţările membre UE nu au luptat suficient de bine împotriva a ceea ce ascund acţiunile la purtător.

„Singurul motiv pentru care noi, la nivelul UE nu am luptat mai bine împotriva industriei secretelor off-shore-urilor este că nu a existat voinţă politică suficientă în statele membre”, a subliniat Gomes.

Europarlamentarul a menţionat şi activitatea jurnaliştilor în descoperirea neregulilor şi corupţiei din sistem, amintit aici de jurnalista malteză Daphne Galizia, care a coordonat investigaţia Panama Papers şi care a fostul ucisă luna trecută.

„Am menţionat activitatea jurnaliştilor. Cu câteva zile înainte de a vota în comisie cu privire la dosarul Panama ne-a şocat vestea uciderii jurnalistei din Malta. Este de remarcat că nu s-a abătut de la acest drum de a expune corupţia, dar a plătit cu preţul vieţii. Trebuie să ne aşteptăm la mobilizări şi din partea societăţii civile şi bineînţeles că unii dintre intermediari sunt jurnaliştii”, a subliniat Gomes.

Dezbaterea organizată de RoAction a vizat iniţiativa cetăţenească de modificare a Legii societăţilor nr. 31/1990, astfel încât să fie eliminate acţiunile la purtător. Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnături pentru a deveni propunere legislativă şi să ajungă în Parlament.

Potrivit RoAction, în prezent în România funcţionează 384 de societăţi care au acţiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. Organizaţia susţine că prin acţiunile la purtător societăţile comerciale pot deturna cel mai uşor banii publici, pentru că pot trece de la o persoană la alta fără limitări sau confirmări, facilitând, astfel, evaziunea fiscală.

Membrii organizaţiei subliniază faptul că sunt deja state care au interzis acţiunile la purtător, precum Belgia, în 2008, Cehia, în 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, în 2015.

La dezbaterea de vineri au participat europarlamentarul Ana Gomes, Irina Lonean de la Transparency International, fondatoarea Funky Citizens Elena Calistru, jurnalista Rise Project Ana Poenariu, Raluca Feher, de la Frontline Club Bucharest, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ciprian Bogdan şi Victoria Stoiciu, Friedrich-Ebert-Stiftung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.