Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Victor Negrescu, despre fondurile europene: 'Trebuie să accesăm toate granturile, dar și toate împrumuturile pentru a ieși pe plus'

cursdeguvernare.ro
Victor Negrescu

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu face câteva recomandări în privința Planului Național de Relansare și Reziliență destinat accesării fondurilor europene.

„Cum nici varianta electorală prezentată cu fast la un restaurant în timpul alegerilor locale și nici cea prezentată acum câteva zile în câteva slide-uri de Ministrul Fondurilor Europene nu corespund cerințelor europene, îmi permit să fac câteva recomandări:

1. UE a solicitat realizarea planului ca urmare a unor consultări publice cu societatea civilă, partenerii sociali și ideal, partidele politice. Nu se face planul, și ulterior se prezintă. În multe state europene se aprobă planul de Parlament. Ideal ar fi un pact național agreat de toată lumea. La noi nimic. PNL ține planul la buzunar.

2. Parlamentul European a solicitat și recomandat o serie de alocări bugetare din plan: 40% pentru mediu (incluzând 10% pentru biodiversitate), 20% pentru digital, 10% pentru educație, 2% pentru sectorul cultural și creativ, minim 7% pentru cele șase priorități europene (tranziția verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea și competitivitatea; coeziunea socială și teritorială; reziliența instituțională; politici pentru generațiile următoare) dar și obiective transversale suplimentare pe zona de mediu și egalitate de gen. La noi nu se regăsesc în varianta propusă. Apropo, dacă folosim banii așa cum nu am reușit să o facem în cazul tabletelor, irosim fondurile. Ne trebuie proiecte clare și consistente, nu să aruncăm cu banii sau să îi facem pe unii bogați.

3. Fixat la 3 ani, probabil vom avea 4 ani pentru implementarea proiectelor. Puțin timp. Ne trebuie un mecanism transparent, fără birocrație, pentru accesarea fondurilor. Proiecte mari, strategice, care să înceapă imediat. Asta nu înseamnă să mutăm proiectele de la bugetul UE în plan sau să scoatem proiectele vechi de prin sertare, cum ați solicitat. Sunt obiective diferite, iar Comisia nu va permite asta. Înseamnă să inițiem multe proiecte noi, fezabile, concrete. Pentru asta ar fi bine să implicați autoritățile publice județene și locale dar și mediul privat.

4. Ne trebuie o echipă specială care să se ocupe de acest plan din toate ministerele. Plătiți bine, pe rezultat, aleși pe bază de expertiză, un grup de experți specializați pe implementarea de proiecte cu putere de decizie. Toată lista trebuie făcută publică, iar activitatea trebuie comunicată permanent.

5.Trebuie să accesăm toate granturile dar și toate împrumuturile pentru a ieși pe plus. Altfel, dacă ne uităm la cât trebuie să alocăm pentru plan, la rata de accesare și la faptul că vor apărea taxe noi europene, România nu va ieși cu un câștig foarte mare. Ne trebuie un plan pentru folosirea împrumuturilor pentru investiții și dezvoltare.

Lista continuă. Dar este suficient pentru moment. Planul Național pentru Relansare și Reziliență este al României, nu al PNL. Invit guvernanții să iasă din logica electoralistă. Pentru România avem responsabilitatea de a ne implica cu toți pentru binele comun. Sunt convins că Partidul Social Democrat este dispus să aloce toți experții săi pentru ca planul României să fie de succes", a spus Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Măști neconforme în România: țara noastră a emis o alertă; cum să le recunoști .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.