Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europenii se uită la pompa de benzină și plâng, dar șeicii jubilează: arabii au făcut bani de-i întorc cu lopata

Reuters
pompa benzina mototina benzinarie peco

Arabia Saudită a raportat primul excedent bugetar din aproape 10 ani, datorită creşterii veniturilor sale ca urmare a preţurilor ridicate ale petrolului, transmite CNBC.

Excedentul din 2022 a ajuns la 102 miliarde de riali (27 miliarde de dolari), reprezentând 2,6% din produsul intern brut saudit, potrivit Ministerului de Finanţe al regatului, care a publicat estimări preliminare, informează News.ro.

Veniturile totale pentru acest an au fost estimate la 1.234 miliarde de riali, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 1.132 miliarde de riali.

Guvernul ţării bogate în hidrocarburi a aprobat un buget de 1.114 miliarde de riali pentru 2023 şi se aşteaptă să înregistreze în continuare un excedent de 16 miliarde de riali.

Aceasta este o reducere semnificativă faţă de excedentul din acest an, la doar 0,4% din PIB, dar este totuşi un excedent şi se bazează pe un preţ al petrolului mult mai mic decât se aşteaptă mulţi analişti pentru anul viitor.

”Analiza noastră sugerează că bugetul se bazează pe o prognoză a preţului petrolului de aproximativ 75 de dolari pe baril, cu mult sub estimarea noastră de 105 dolari pe baril) pentru anul viitor”, a scris Daniel Richards, economist la banca Emirate. NBD din Dubai, într-o notă de cercetare.

Economiştii estimează că Arabia Saudită are nevoie ca preţul petrolului să fie între 75 şi 80 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul.

Se estimează că creşterea economică ţării va încetini semnificativ în 2023, de la 8,5% în acest an la 3,1%, a spus Ministerul de Finanţe.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent s-au tranzacţionat joi la curca 77,45 doalari pe baril, la Londra, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au crescut cu 1,4%, la 73,09 dolari pe baril.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.