Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Euroscepticii britanici îl atacă pe şeful Consiliului European

UE PE

Politicienii britanici eurosceptici, inclusiv cei din rândurile conservatorilor premierului David Cameron, au primit cu răceală propunerile de reformă a Uniunii Europene pe care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a avansat marţi în încercarea de a evita un Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), consemnează AFP.

Printre propunerile ce trebuie aprobate la următorul Consiliu European se numără în special posibilitatea ca un stat membru al UE să poată suspenda acordarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranţii comunitari nou-veniţi şi acceptarea unui aşa-numit mecanism al 'cartonaşului roşu', prin care parlamentele naţionale să poată bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene dacă cel puţin 55% din parlamente votează împotriva ei. Iniţiativa lui Tusk vine în întâmpinarea cererilor premierului David Cameron privind reformarea blocului comunitar înaintea referendumului la care britanicii se vor pronunţa asupra rămânerii în UE, solicitări care vizează în special limitarea imigraţiei şi consolidarea suveranităţii statelor membre în detrimentul abordării federaliste de adâncire a integrării europene. În prima sa reacţie după prezentarea acestor propuneri, Cameron a apreciat că ele reprezintă un 'progres real', dar a subliniat că încă 'mai sunt multe de făcut'. În schimb, euroscepticii britanici nu s-au arătat încântaţi de iniţiativa lui Tusk. Premierul Cameron 'a făcut o treabă foarte bună renegociind în mare viteză un ansamblu de măsuri foarte complexe (...), dar cred că trebuie făcut mai mult', a declarat excentricul primar conservator al Londrei, Boris Johnson, care aspiră să ajungă premier.

Liderul partidului antieuropean Ukip, Nigel Farage, a fost mai tranşant, el considerând că propunerile primite nu aduc 'nicio schimbare fundamentală' şi a criticat punct cu punct aceste propuneri. Astfel, referindu-se la suspendarea temporară a acordării ajutoarelor sociale pentru imigranţii comunitari, Farage a estimat că singura modalitate prin care Marea Britanie îşi poate controla frontierele este ieşirea din UE. Cât despre 'cartonaşul roşu', el remarcă faptul că Marea Britanie nu se va putea opune singură vreunei iniţiative legislative a Comisiei Europene, fiind nevoie ca mai mult de jumătate din parlamentele naţionale să se pronunţe de asemenea împotriva respectivei iniţiative. Opinii asemănătoare au fost exprimate şi de platforma care susţine ieşirea din UE, denumită 'Leave EU', ea calificând propunerilor lui Tusk drept o 'farsă'. 'Cererile foarte limitate ale guvernului nostru au fost diluate de UE în toate domeniile', consideră Liam Fox, parlamentar conservator ce susţine platforma 'Leave EU'. 'Ne putem permite riscul de a rămâne în UE pe baza unor promisiuni lipsite de conţinut ?', s-a întrebat el, concluzionând apoi că, în opinia sa, 'singura opţiune sigură este ieşirea din UE'. Unii analişti menţionează însă că aceste obiecţii nu sunt deloc surprinzătoare, întrucât euroscepticii nu vor fi niciodată mulţumiţi de vreo propunere care să meargă în direcţia rămânerii Marii Britanii în UE. Totuşi, ei admit că David Cameron a obţinut mai puţin decât a cerut, iar guvernul britanic va avea nevoie de un sprijin semnificativ din partea altor state ale UE pentru a putea implementa măsurile dorite, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.