Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurostat: Între 2% şi 3,5% dintre angajaţii români şi-au pierdut locul de muncă în al doilea trimestru al anului 2020

Eurostat2

Între 2% şi 3,5% dintre angajaţii români şi-au pierdut locul de muncă în al doilea trimestru al anului 2020, conform statisticilor de la Eurostat, citate de ZF, potrivit Mediafax.

Mai mult, între 10% şi 15% dintre angajaţii din economia locală au spus că programul lor de lucru s-a redus în T2 din 2020.

Consecinţele sociale şi economice ale pandemiei variază de la o ţară la alta. Impactul asupra forţei de muncă este mai mare în special în Spania, Italia, Cipru, Irlanda şi Grecia.

Mai mult, efectele COVID-19 asupra muncii tind să fie extrem de inegale cu categoriile vulnerabile de lucrători cel mai afectaţi.

De exemplu, probabilitatea de a pierde locul de muncă este de două până la trei ori mai mare pentru persoanele cu venituri reduse din Spania, Irlanda, Italia şi Portugalia.

Citește mai multe despre tratamentul anevrismului de aortă toracică (TEVAR)

„Cel mai mare risc de disponibilizare temporară a fost în sectorul capacităţilor de cazare şi în sectorul alimentar. Riscul pierderii locului de muncă a fost cel mai mare pentru lucrătorii temporar, tinerii angajaţi cu vârste între 16 şi 24 de ani şi pentru cei din ocupaţiile cu calificare scăzută. În general, persoanele cu venituri reduse, inclusiv cele sub pragul de risc al sărăciei, sunt mai susceptibile de a fi disponibilizate temporar sau de a-şi pierde locul de muncă. Muncitorii tineri, slab calificaţi şi din sectorul cazării şi din sectorul restaurantelor sunt adesea suprareprezentaţi în grupurile cu venituri mici din multe ţări şi, prin urmare, prezintă un risc mai mare“, scrie Eurostat.

În general, riscul de a se confrunta cu pierderea venitului şi o sărăcie mai profundă variază foarte mult în funcţie de grupele de vârstă, sectoarele economice şi ţările membre UE. Pe pieţele muncii, disponibilizările temporare, inclusiv reducerea orelor de muncă, au vizat milioane de angajaţi, în timp ce riscul de a-şi pierde locul de muncă a fost mai limitat, deoarece a fost atenuat de schemele de sprijin pe termen scurt luate de statele membre UE.

„În actuala criză COVID-19, este esenţial să se furnizeze rapid informaţii pentru a permite factorilor de decizie să evalueze efectele asupra distribuţiei veniturilor în 2020. Acest articol prezintă primele rezultate experimentale care leagă impactul COVID-19 pe piaţa muncii asupra celor mai afectate categorii a angajaţilor cu situaţia veniturilor lor”, afirmă experţii de la Eurostat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.