Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evoluția telefoanelor mobile. Cum arătau "celularele" în urmă cu patru decenii FOTO

martin cooper

Aparatul cântărea nu mai puțin de un kilogram, iar bateria permitea doar 35 de minute de convorbire după 10 ore de încărcare. În prezent, telefonul mobil oferă, pe lângă apelurile de voce, posibilitatea de a efectua apeluri video, de a trimite şi primi mesaje, acces la internet, conţinut multimedia, ceas deşteptător, hărţi şi navigare GPS, calendar, agendă, jurnal, jocuri, aplicaţii software de divertisment sau orientate către productivitate, posibilitatea de a face poze şi înregistra videoclipuri.

În 1973, Martin Cooper, inginerul companiei Motorola, prezenta primul telefon mobil, DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage). După zece ani de la lansarea prototipului, celularul a fost scos la vânzare, iar preţul se ridica la aproape 4.000 de dolari americani.

Atunci, Martin Cooper, inginer la Motorola, a efectuat la New York primul apel de pe un telefon mobil, către sediul companiei concurente AT&T. "Am sunat să văd dacă mă auziţi bine la celălalt capăt al liniei", i-ar fi spus Cooper intelocutorului de la AT&T în timpul apelului istoric.

Acest telefon portabil, lansat în urmă cu 70 de ani, cântărea 25 de kilograme şi avea o rază de acoperire extrem de limitată. Din cauza costurilor ridicate, telefonul era accesibil doar oamenilor de afaceri şi politicienilor.

Telefonul pliabil În 1989 a fost lansat primul telefon mobil ce putea încăpea în buzunar. Modelul MicroTAC de la Motorola era primul celular cu clapetă.

"Cărămida" În vara anului 1992 a început era telefoniei mobile, iar telefoanele au devenit mai performante. Motorola International 3200 - supranumit "cărămida" - a fost primul telefon de buzunar 2G.

Succesul SMS-ului În 1994 a fost introdus serviciul de mesaje scurte (SMS). Conceput iniţial pentru a comunica utilizatorilor diversele probleme de reţea, mesajul de 160 de caractere a devenit rapid cel mai utilizat serviciu, după apelul telefonic.

Telefonul mobil, accesibil oricui În 1997, oferta telefoanelor mobile a crescut substanţial. Modelele ieftine, precum şi introducerea cartelelor preplătite au transformat telefonul mobil într-un accesoriu la încemâna oricui.

Primul Smartphone În 1999 era lansat noul model Nokia 7110, primul mobil cu Wireless Application Protocol (WAP). Astfel, utilizatorii puteau avea pentru prima dată acces la internet prin intermediul telefonului mobil. Un pas revoluţionar pentru telecomunicaţii.

Un mini-computer Dezvoltarea tehnologică rapidă a făcut posibilă apariţia ecranelor color, mp3 player-elor, aplicaţiilor radio şi video pentru telefoanele mobile. Datorită tehnologiilor WAP şi GPRS, utilizatorul putea naviga pe internet de pe telefonul mobil. Şi peste doar câţiva ani putea deja să urmărească programele TV favorite pe ecranul celularului.

Fashion-Phone În 2004 a apărut un model foarte îndrăgit cu cameră foto - Motorola RAZR, cunoscut ca Fashion-Phone. Până la mijlocul anului 2006 au fost vândute 50 de milioane de celulare de acest tip.

O nouă eră În 2007, compania Apple revoluţionează industria telefoniei mobile lansând noul iPhone cu touchscreen. Nu era primul smartphone, însă era primul cu o interfaţă uşor de utilizat. Ulterior a fost adaptat la tehnologia 3G, ce era deja disponibilă din 2001. Viziuni futuriste Tehnologia LTE va deveni standardul viitorului pentru telefoanele mobile şi reţelele wireless de înaltă viteză. Locuinţa, maşina, biroul - totul va fi inter-conectat şi dirijat prin telefonul mobil. Tehnologia "senseye" va permite acţionarea telefonului prin mişcarea ochilor.

sursa: Deutsche Welle

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.