Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Alexander Adamescu a ieşit din închisoarea Wandsworth, până la decizia definitivă privind extrădarea în România

Wandsworth Prison
Wandsworth Prison

Pe 6 martie 2019, judecătoarea Philippa Whipple, de la Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie, a decis înlocuirea măsurii de arestare preventivă a lui Alexander Adamescu şi deţinere a acestuia în închisoarea Wandsworth cu alte masuri judiciare (bail conditions) şi plata unei cauţiuni de 435.000 lire sterline. El fusese arestat şi încarcerat pe 26 martie 2018, în baza unei sentinţe a judecătorului John Zane, de la Westminster Magistrates Court, ce decidea extrădarea sa în România şi reţinea în sarcina lui Adamescu şi bănuieli temeinice de obstrucţionare a justiţiei prin folosirea de documente falsificate.

Vezi și: SURPRIZĂ totală - Care este, de fapt, cel mai POLUAT oraș din România

Bogdan Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, este în prezent singurul director al firmei olandeze Nova Group Investments BV şi moştenitorul unei părţi din averea acestuia, estimată la 800 milioane EURO. Pe numele său există un Mandat European de Arestare, emis în data de 6 iunie 2016, emis în baza acuzaţiilor că în anul 2013 ar fi mituit doi judecători de la Secția 7 Civilă a Tribunalului București.

Alexander Adamescu a atacat cu apel decizia de la Westminster Magistrates Court, în încercarea de a bloca, în continuare, extrădarea sa în România. Avocaţii săi au încercat să demonstreze că prima instanță ar fi ignorat, în mod eronat, recomandarea Tribunalului ICSID de la Washington, prin care se solicita suspendarea procedurii de extrădare până la luarea deciziei finale în procesul dintre Nova Group şi România. Acest proces de arbitraj, început în iulie 2016, are ca obiect compania ASTRA Asigurări SA, intrată în faliment în anul 2015.

Vezi și: Tudorel Toader, scrisoare către Financial Times: Codruța Kovesi nu ar trebui sa fie numită procuror șef european. A fost revocată pentru că a încălcat legea

După ce a ascultat argumentele avocaţilor, judecătoarea Philippa Whipple a concluzionat că prima instanţă nu a greșit când a refuzat să suspende extrădarea. Decizia sa se bazează pe faptul că recomandarea tribunalului — cuprinsă în Ordinul Procedural nr. 7 din 29 martie 2017 — „nu a putut opri procesul de extrădare desfășurat în conformitate cu legislația [Uniunii Europene]”, în special pentru că Alexander Adamescu nu este parte în procesul de arbitraj, ci doar un martor citat de Nova Group.

„Ordinul de Măsuri Provizorii (OMP), emis de un tribunal arbitral internațional care judecă un proces de arbitraj în care reclamantul nici măcar nu era parte, nu a putut să suspende procesul [din Marea Britanie] sau să oprească în mod justificat procesul de extrădare”, se precizează în decizia de miercuri. „Punerea în aplicare a OMP este o problemă a tribunalului [ICSID] atunci când va da hotărârea definitivă (lucru pe care nu l-a făcut încă) și nu pentru instanța britanică”.

Cu toate acestea, judecătoarea Whipple a decis să amâne luarea unei hotărâri a instanței referitoare la faptul că extrădarea este sau nu posibilă, în baza legislației europene în domeniul drepturilor omului, până când se vor da sentinţele și în alte două alte cazuri în care au fost ridicate obiecţii cu privire la caracterul inadecvat al condițiilor de detenție din România și credibilitatea asigurărilor date de autoritățile române în acele cazuri.

Judecătoarea britanică a amânat, de asemenea, luarea unei hotărâri a instanței privind eventuala motivare politică a cererii de extrădare a lui Adamescu, precum și referitoare la alte circumstanțe din România ce ar putea demonstra faptul că Adamescu nu ar trebui extrădat.

Chiar dacă nu precizează acest lucru în hotârârea sa, este foarte posibil ca judecătoarea să-şi fi amânat decizia pentru că un eventual Brexit fără acord, pe 29 martie 2019, ar anula obligaţia Marii Britanii de a pune în executare Mandatele Europene de Arestare şi i-ar crea obligaţia de a decide o eventuală extrădare exclusiv în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa britanică.

Citește și: Klaus Iohannis face praf Guvernul! Reacție după decizia zilei

Până la o nouă înfăţişare la proces, Alexander Adamescu s-a întors la partenera sa de viaţă, Adriana Constantinescu, şi la cei trei copii pe care îi au împreună. Dar trebuie să respecte cu stricteţe condiţiile de arest la domiciliu, pe care i le-a impus judecătoarea Whipple, sau va fi, din nou, încarcerat la închisoarea Wandsworth.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.