Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Thriller exploziv în PSD: Cum a rămas Victor Ponta în joc

ponta ganditor

De peste 3 luni de zile, subiectul Congresului PSD a învolburat PSD într-un permanent joc de atac și de retragere din care Victor Ponta a reușit să iasă basma curată.

Episodul 1

Înainte de alegerile prezidențiale, se discutau despre două variante: baronii susțineau ideea unui Congres rapid, până in sărbători, în timp ce Victor Ponta era adeptul unui Congres in primăvară deoarece dorește să ajungă cel mai longeviv președinte al PSD, el fiind ales în februarie 2010. Baronii au fost convinsi de Victor Ponta să nu se pripească, primind garanții că nu vor avea probleme si-si vor aranja apele asa cum vor. Toate aceste discuții și negocieri au avut loc în ședințe informale, restrânse, cu o mână de oameni. De fapt, calculele erau urmatoarele: Victor Ponta ar fi dorit un spatiu de manevra pentru ca apropiatii sa aiba timp sa-si asigure un rol cat mai ridicat in viitoare configuratie PSD.

Episodul 2

După eșecul de la alegerile prezidențiale, calculele s-au schimbat major. În timp ce Victor Ponta era plecat în Dubai cu Sebastian Ghiță, Liviu Dragnea a ieșit public și a anunțat în numele majoritatii filialelor judetene ale PSD ca se dorește convocarea unui Congres rapid. La revenirea in tara, Victor Ponta a desfiintat pur si simplu planul, fara nicio ezitare, fiind constient ca nu era sigura realegerea sa in fruntea partidului si chiar a spus ca nu se considera pregatit sa candideze iar. Din nou, jocurile s-au făcut in afara cadrului statutar al partidului, la mica înțelegere.

Episodul 3

Astfel, liderii județeni ai PSD au stabilit, în primul CExN al partidului de după alegerile prezidențiale, în care au fost exclusi Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova, sa organizeze Congresul PSD în luna martie. A fost prima decizie statutara si cea mai putin importanta, pentru ca lucrurile s-au schimbat rapid si acea decizie a fost o simpla manevra de moment. Victor Ponta s-a folosit de calitatea sa de Premier pentru a le arata liderilor judeteni ca fara el sunt pierduti.

Episodul 4

Victor Ponta și-a anunțat planul de reforma al PSD, care inseamna pe scurt ingroparea baronilor. În fața acestui pericol, spun surse din PSD, mai multe intalniri au avut loc, informal, inca de dinainte de Craciun si pana la vânătoarea din weekend din Teleorman. Surse din PSD spun ca Victor Ponta a primit un avertisment cat se poate de dur, din partea liderilor judeteni: daca vrei să ne schimbi, facem Congres rapid și te schimbăm noi pe tine.

Episodul 5

În această situație, s-a ajuns la marele compromis: Ponta continua cu ideea de reformare a PSD, dar se amana Congresul PSD, unii vorbind chiar de toamna lui 2015. Cu alte cuvinte, Ponta va lansa in spatiul public ideea de curatenie in PSD, dar faptele concrete vor fi abia la Congres. Ponta ii lasa o perioada in pace pe baroni, iar ei nu-l schimba. Toata lumea castiga. Compromisul s-ar fi oficializat la sedinta informala a liderilor PSD din Turnu Magurele, in prezenta lui Victor Ponta si a lui Liviu Dragnea.

Episodul 6

La prima sedinta statutara a conducerii centrale PSD din 2015, s-a decis organizarea la finalul lunii martie a unui Consiliu National al PSD. Despre Congres niciun cuvânt. Surse din PSD spun ca la Consiliul National se va petrece urmatorul lucru: actuala conducere va primi un vot de incredere si Victor Ponta va trage în continuare căruța PSD.

Mai multe informatii:

SURSE - Discutii incinse între Victor Ponta, Liviu Dragnea și baroni la informala PSD

SURSE - Zeii PSD coboara din Olimp

SURSE - Culisele sedintei din barlogul lui Dragnea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.