Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Denunţătoarea din mega-dosarul de la CNAS, dezvăluiri despre sistemul mafiot pe care l-a reclamat

Inquam Photos / Alexandru Busca
marian burcea

Președinte demis al CNAS, Marian Burcea (foto), a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care procurorii DNA investighează decontări ilegale de la CASMB. Alături de acesta au fost arestate mai multe persoane de la vârful CNAS şi CASMB. Totul a pornit de la denunţul Alinei Ion, directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL, cu ajutorul acesteia au fost realizate şi interceptările din dosar.

Alina Ion dezăvăluie, într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro, că a încercat de mai multe ori în ultimii ani să sesizeze neregulile din sistem, dar nu s-a ales decât cu controale la propria firmă.

"Am sesizat autorităţile statului din 2007, am făcut sesizări şi în 2015, 2016. Nu s-a întâmplat nimic, am avut în schimb zeci de controale", a declarat Alina Ion. Aceasta a mai explicat că niciodată nu i-au fost găsite nereguli sau ilegalităţi la firmă, iar în zilele următoare va prezenta mai multe documente în legătură cu demersurile făcute de-a lungul anilor şi răspunsul autorităţilor.

Vezi şi: Declarațiile HALUCINANTE ale martorilor în dosarul CNAS de la DNA: Șefii patronau corupția la cel mai înalt nivel

Avocatul Alinei Ion, Virgil Bărbulescu, relatează şi el prin ce a trecut clienta sa. Numeroasele sesizări la CNAS au rămas fără urmări, pentru ca în final directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL să apeleze la procurorii DNA.

"Cel puţin din 2016, de când societatea mea de avocatură reprezintă societatea dumneaei, a sesizat foarte multe nereguli. Nu s-a întâmplat absolut nimic, a primit câteva răspunsuri generice. Pot să spun că unul a venit în bătaie de joc, în sensul că i-au mulţumit că sesizează neregulile şi o să fie mult mai vigilenţi de acum înainte, ceea ce nu s-a întâmplat. I-a venit un control mai serios la finele anului trecut, control care nici până în prezent nu a fost finalizat, adică nu s-a întocmit raportul de control, care trebuia comunicat. Dânsa a solicitat să i se comunice raportul de control, în ideea de a-l contesta în instanţă. Raportul de control nu a sosit. Au fost nişte inspectori la firmă, i-au făcut şi un proces verbal de constatare cu privire la neregulile pe care le considerau ei, dar raportul de control nu i l-au comunicat nici până azi, deşi potrivit legii în 60 de zile trebuia întocmit.

Dânsa a mai fost supusă la controale, dar au fost finalizate cu bine, în sensul că nu i-au fost sesizate nereguli. Marea problemă a fost pentru firma dânsei că nu i s-au decontat anumite servicii pe care dumneaei le-a suportat. În sensul că la decontare erau băgaţi alţi aşa-zişi pacienţi care erau fie numai scriptic, fie se dovedea că sufereau de alte afecţiuni, pentru care alte societăţi solicitau decontări. A avut un caz sau două chiar de pacienţi care au decedat şi ale căror servicii nu au fost aprobate pentru decontare. Chiar a prestat anumite servicii pentru pacienţi deşi nu i-au fost decontate, că nu putea să lase aşa oamenii. Bani pe care societatea nu i-a mai văzut de la Casă", a declarat avocatul, pentru STIRIPESURSE.RO.

Vezi şi: REVOLTĂTOR Școală de CORUPȚIE: Cum erau învățați cei din CASMB să MITUIASCĂ medicii - REFERAT DNA

Avocatul Alinei Ion relatează că aceasta a fost singură la DNA. "Dumneaei a fost la DNA şi a reclamat faptele. A sesizat şi alte aspecte, în legătură cu cardul de sănătate, în legătură cu practicile altor societăţi, cerând explicaţii de la CNAS. Inclusiv cu privire la fondurile care erau alocate. La un moment dat se publicau fondurile alocate pentru un trimestru, ulterior i se motiva refuzul decontării prin faptul că s-au epuizat fondurile, iar când se făcea acea dare de seamă la finalul trimestrului ieşea o sumă mult mai mică. Ieşea o diferenţă despre care nimeni nu ştia unde s-a dus", a mai relatat Virgil Bărbulescu.

Vezi şi: Șeful CASMB a dat ORDIN ca bolnavii imobilizați să nu mai aibă prioritate: STENOGRAME REVOLTĂTOARE de la DNA

***

După cum precizează un comunicat DNA, Marian Burcea, fost președinte al CNAS, este cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite; Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie, președintele CASMB — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal; Ion-Răzvan Geambașu, director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și manager al Direcției Medic șef a CASMB — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (opt acte materiale).

Lucian-Vasile Bara, președinte CASMB de până la 13 iulie, este cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; managerul Direcției Control a CASMB, Ion-Ovidiu Mihăescu — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Alin-Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS — pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Vezi şi: Șefii CNAS și CASMB, numiți pe criterii politice și cu obligații clientelare, RÂDEAU când aflau de fraude - REFERAT DNA

Gabriela-Rodica Mocanu, Mina-Elena Petrescu, Jeana Sardare, funcționare în cadrul CASMB, sunt cercetate pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (354 de acte materiale), constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, în formă continuată, și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în formă continuată (354 de acte materiale).

Nicolae-Sergiu Ciobanu este cercetat pentru trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale) și instigare la folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite; Irina-Adelina Geambașu, asociat și administrator al unei societăți comerciale, e cercetată pentru instigare la infracțiunea de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale); Răzvan-Mihai Mischie, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale — pentru înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale), Maria Costică, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale — pentru înșelăciune, în formă continuată (17 acte materiale) și avocata Cristina Manta, pentru complicitate la înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

Vezi şi: INTERCEPTĂRI Marian Burcea, șeful CNAS, reținut de DNA, știa despre ILEGALITĂȚILE de la CASMB - REFERAT DNA

Potrivit ordonanței procurorilor, în cauză există date și probe că, prin activitățile infracționale desfășurate de inculpați, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.