Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, despre posibilitatea eliminării notelor la Religie: 'Se urmărește crearea unui om nou fără conduită morală'

www.antena3.ro
IPS Teodosie

Ludovic Orban are asigurată, deja, intrarea în cărțile de istorie ale românilor! Este primul premier care a picat o moțiune de cenzură cu un scor record, 261 de voturi, apoi a fost reinstalat premier de către aceiași parlamentari care l-au demis și riscă să fie detronat, din nou, tot de aceiași oameni, printr-o nouă moțiune care a fost depusă.

Însă, Orban poate intra și în istoria învățământului românesc. Din nou, nu prin ceva pozitiv. Premierul PNL a decis să taie creșterea salarială legală a profesorilor, fiind prins cu minciuna: la asumarea răspunderii guvernamentale a bugetului pe 2020, Orban anunța că majorarea salariilor din învățământ este prinsă în lege, însă, adevărul s-a văzut pe 14 august când, la rectificarea bugetară, s-a constatat că liberalii nu aveau de gând să majoreze salariile, banii nefiind alocați încă din decembrie, de la asumarea în Parlament. Acum, după ce a lichidat salariile dascălilor, premierul liberal mai pune la cale o mutare care are bătaie pe termen lung: se ia în calcul eliminarea notelor de la disciplina Religie. Adevăratul obiectiv este, însă, ca în câțiva ani Religia să fie eliminată cu totul din programa școlara.

STIRIPESURSE.RO a demarat un proiect jurnalistic prin care s-a încercat o poziționare a celor mai importante figuri ale vieții cultural-educaționale din România. Într-un prim episod, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre planul prin care guvernul PNL vrea eliminarea studierii Limbii Latine în ciclul gimnazial.

În cel de-al doilea episod, Patriarhia Română a răspuns la întrebările referitoare la decizia aceluiași guvern liberal de a elimina notele de la Religie. Alături de Patriarhia Română, Academia Română, prin vocea președintelui său, Ioan-Aurel Pop, ia poziție față de intenția declarată a cabinetului Orban. Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Sfântului Sinod, clerici cu însemnătate uriașă academică și socială, vorbesc și ei despre planurile de la Palatul Victoria.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, una dintre personalitățile cu cea mai mare vizibilitate, mai ales în ultimele luni, între ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, consideră că scopul Guvernului Orban, prin eliminarea notelor pentru Religie, ar fi crearea ”unui om nou fără conduită morală”.

Cristi Șelaru: Orele de Religie vor rămâne obligatorii, dar elevii nu vor mai primi note. Cum apreciază Înaltpreasfințitul Teodosie această probabilitate luată în calcul de MEC?

ÎPS Teodosie: Sunt convins că autoritățile vor rezona cu recentul punct de vedere al Academiei Române, care a reiterat că ora de religie pare mai degrabă tolerată în noile programe decât așezată la locul care i se cuvine.

Cristi Șelaru: Se știe că notele de la Religie urcau mediile elevilor. Ce consecințe credeți că va avea eliminarea notării la orele de Religie?

ÎPS Teodosie: Nădăjduiesc într-o reevaluare a importanței orei de religie în procesul de educare a copiilor noștri, întrucât se știe bine că religia (și în general credința) are un rol esențial în formarea caracterului. Toți dorim să avem oameni de calitate în societate, dar aceasta presupune a avea oameni de caracter.

Cristi Șelaru: Aproape 39% dintre profesori și peste 33% dintre părinți susțin că Religia este mai puțin importantă, conform MEC, în urma publicării rezultatului unui chestionar online. Ce mesaj aveți pentru profesorii și pentru părinții care au cerut asta?

ÎPS Teodosie: Este foarte important ca autoritățile să nu minimizeze rolul formator pe care religia îl poartă. Este suficient faptul că s-a permis celor ce nu doresc, să nu urmeze ora de religie. A fost surprinzător faptul că cei ce o doresc trebuie să ceară studierea religiei, un fel de tratament discriminator aș zice față de alte discipline, pe care nu le cer tutorii sau tinerii.

Cristi Șelaru: Considerați că, într-un viitor apropiat, există posibilitatea eliminării Religiei din curricula școlară?

ÎPS Teodosie: Ar fi o greșeală marginalizarea orei de religie, pentru că aceasta ar demonstra că se urmărește un om nou fără conduită morală, fără legătură cu divinitatea sau fără o cultură generală asupra fenomenului religios. Aceasta ar aduce atingere construirii unei societăți sănătoase din punct de vedere spiritual, cum iarăși spune Academia Română, că s-ar afecta formarea culturală, morală și profesională a tinerilor români. Și nu cred că ar fi înțelept să se întâmple așa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.