DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXCLUSIV Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, despre posibilitatea eliminării notelor la Religie: 'Singurii care au scos Religia din şcoală au fost comuniştii'

Basilica
Dr. Irineu mitropolitul Olteniei şi arhiepiscop al Craiovei

Ludovic Orban are asigurată, deja, intrarea în cărțile de istorie ale românilor! Este primul premier care a picat o moțiune de cenzură cu un scor record, 261 de voturi, apoi a fost reinstalat premier de către aceiași parlamentari care l-au demis și riscă să fie detronat, din nou, tot de aceiași oameni, printr-o nouă moțiune care a fost depusă.

Însă, Orban poate intra și în istoria învățământului românesc. Din nou, nu prin ceva pozitiv. Premierul PNL a decis să taie creșterea salarială legală a profesorilor, fiind prins cu minciuna: la asumarea răspunderii guvernamentale a bugetului pe 2020, Orban anunța că majorarea salariilor din învățământ este prinsă în lege, însă, adevărul s-a văzut pe 14 august când, la rectificarea bugetară, s-a constatat că liberalii nu aveau de gând să majoreze salariile, banii nefiind alocați încă din decembrie, de la asumarea în Parlament. Acum, după ce a lichidat salariile dascălilor, premierul liberal mai pune la cale o mutare care are bătaie pe termen lung: se ia în calcul eliminarea notelor de la disciplina Religie. Adevăratul obiectiv este, însă, ca în câțiva ani Religia să fie eliminată cu totul din programa școlara.

STIRIPESURSE.RO a demarat un proiect jurnalistic prin care s-a încercat o poziționare a celor mai importante figuri ale vieții cultural-educaționale din România. Într-un prim episod, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre planul prin care guvernul PNL vrea eliminarea studierii Limbii Latine în ciclul gimnazial.

În cel de-al doilea episod, Patriarhia Română a răspuns la întrebările referitoare la decizia aceluiași guvern liberal de a elimina notele de la Religie. Alături de Patriarhia Română, Academia Română, prin vocea președintelui său, Ioan-Aurel Pop, ia poziție față de intenția declarată a cabinetului Orban. Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Sfântului Sinod, clerici cu însemnătate uriașă academică și socială, vorbesc și ei despre planurile de la Palatul Victoria.

Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Irineu, membru de onoare, din 2010, al Academiei Române, are un mesaj abrupt pentru guvernanți, în interviul pentru STIRIPESURSE.RO: ”singurii care au scos Religia din şcoală au fost comuniştii şi cred că astăzi, la peste 30 de ani de democraţie, poporul român nu va mai urma un astfel de exemplu”.

Cristi Șelaru: Orele de Religie vor rămâne obligatorii, dar elevii nu vor mai primi note. Cum apreciați, Înaltpreasfințite Irineu, această probabilitate luată în calcul de MEC?

ÎPS Irineu: De foarte multe ori am pus în discuţie şi am analizat această problemă cu responsabilii desemnaţi din Oltenia şi nu numai pentru ora de Religie. Răspunsul este unul cât se poate de lămuritor: "Credinţa în Dumnezeu nu se notează!". În orice fel de situaţie, profesorul de Religie trebuie să fie pregătit să facă mărturisire. El este cel care sădeşte în sufletul copilului dragostea de Dumnezeu. Prin urmare, dacă elevul ajunge să-L iubească şi să-L trăiască pe Dumnezeu, atunci este cu mult mai presus decât ce s-ar putea cântări într-o notă.

Cristi Șelaru: Se știe că notele de la Religie urcau mediile elevilor. Ce consecințe credeți că va avea eliminarea notării la orele de Religie?

ÎPS Irineu: Religia este o disciplină care se adresează în special sufletului. Este adevărat că în iconomia şcolară mediile sunt foarte importante, însă la ora de Religie vorbim despre un alt câştig: formarea duhovnicească a copiilor noştri. Acest lucru îl socotesc a fi de reală importanţă pentru ei şi, dacă doriţi, chiar mai important decât media finală a unui stagiu oarecare de pregătire.

Cristi Șelaru: Aproape 39% dintre profesori și peste 33% dintre părinți susțin că Religia este mai puțin importantă, conform MEC, în urma publicării rezultatului unui chestionar online. Ce mesaj aveți pentru profesorii și pentru părinții care au cerut același lucru?

ÎPS Irineu: În urmă cu câţiva ani ora de Religie a trecut printr-un greu examen de evaluare. Atunci un procent de peste 90% dintre părinţi şi elevii majori au decis să susţină ora de Religie. Această evaluare a fost una probată efectiv prin cereri scrise la nivelul fiecărei instituţii şcolare. În momentul de faţă, la proba practică, ora de Religie ar avea cu siguranţă acelaşi statut.

Cristi Șelaru: Ce credeți că este în mintea unui profesor, precum și a unui părinte, când afirmă asta?

ÎPS Irineu: Există vari motive pentru cei care ocolesc ora de Religie. Cele mai mult nu sunt însă integral justificate. Există de asemenea şi numeroase minusuri pe care le recunoaştem şi pe care dorim sincer să le îndreptăm. Răspunsul nostru se regăseşte în mesajul autentic pe care îl transmite ora de Religie în formarea tinerelor generaţii. Dacă ne dorim cu adevărat un popor cu dragoste de Dumnezeu, de neam şi de ţară, atunci vom lupta negreşit pentru educaţia religios-morală a copiilor noştri.

Cristi Șelaru: Considerați că, într-un viitor apropiat, există posibilitatea eliminării Religiei din curricula școlară?

ÎPS Irineu: Avem nădejde că nu vom ajunge într-o astfel de situaţie. Singurii care au scos Religia din şcoală au fost comuniştii şi cred că astăzi, la peste 30 de ani de democraţie, poporul român nu va mai urma un astfel de exemplu.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.