Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Români blocaţi în Yemen. Lipsă de reacţie din partea MAE

yemen

Zeci de români, printre care şi numeroşi copii, sunt blocaţi în mijlocul luptelor din Yemen, unde Arabia Saudită şi aliaţii săi desfăşoară o campanie de lovituri aeriene asupra rebelilor şiiţi. Ministerul Afacerilor Externe nu răspunde la apelurile disperate ale cetăţenilor români.

UPDATE - REACȚIA MAE

Marinela Neamţu, o româncă stabilită în Taiz, Yemen, şi cele două fetiţe ale sale Sarah Ana Maria şi Karin Ioana, încearcă de mai multe zile să convingă MAE şi Consulatul din Abu Dhabi să găsească o soluţie pentru evacuarea lor din ţara aflată sub asediu. Soţul româncei se află în Arabia Saudită, unde lucrează ca medic dermatolog, iar izbucnirea conflictului armat l-a impiedicat să se întoarcă pentru a-şi scoate familie din Yemen.

Vezi şi: ALERTĂ Arabia Saudită a invadat terestru Yemen-ul. Lupte dure în Aden

Consulatul din Abu Dhabi a propus până în prezent doar variante extrem de periculoase. Prima a fost un drum de 5 ore cu maşina, până în Hoddeidah, scenariu aproape imposibil din cauza loviturilor aeriene şi a rebelilor Houthy. Mai mult, nici aterizarea avionului prin care s-ar face evacuarea din Hoddeidah nu e deloc sigură.

"Am refuzat din cauza evidentă a pericolului. Nu puteam să-mi expun copiii la un asemenea pericol Domnul consul a zis apoi că dacă avionul nu va ateriza, va încerca să ne evacueze pe mare. Şi noi în timpul ăla unde ne adăposteam, ce făceam? A realizat şi dumnealui că e periculos şi a renunţat", povesteşte românca.

Vezi şi: Cetăţeni români evacuaţi de nave de luptă din Yemen

A doua variantă a fost parcurgerea unui alt drum periculos până la Sanaa, capitala Yemenului, pentru o evacuare cu un avion algerian. La scurt timp, această variantă a căzut, zoborul fiind anulat din motive de securitate. Consulul a îndemnat-o să scrie Ministerului Afacerilor Externe, ceea ce aceasta a şi făcut, fără să primească vreun răspuns. În aceeaşi situaţie se află trei femei din Taiz, cu 5 copii, dintre care unul sugar, plus alte 10 românce din Sanaa.

"În urma unei discuţii telefonice cu soţul meu, aflat în KSA (Arabia Saudită - n.r.) şi în care am aflat că s-au făcut presiuni de la ONU şi UE asupra KSA să înceteze bombardamentele pe un anumit interval de timp, m-am grăbit şi l-am sunat pe domnul consul, ca să-i spun că ne va putea evacua în condiţii de siguranţă după ce acest agreement va fi oficial. Şi asta este tot până acum", mai spune românca din Yemen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.