Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul a decis: Executările silite se SUSPENDĂ până la data de 1 septembrie 2020, cu excepția cazurilor penale

executare silita

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care suspendă executările silite până la data de 1 septembrie 2020, cu excepția cauzelor în care este vorba de hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Legea merge la promulgare la Președintele Klaus Iohanis.

Se introduce un nou articol în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale:

„Art.XVIII. –

Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a starii de alerta pana la data de 1 septembrie 2020.

Masurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei.

Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate”

Explicația inițiatorilor este:

  • „Consecința menținerii unei astfel de măsuri în forma adoptată nu conduce decat la falimentul comercianților, eliminand orice sansa creditorului bugetar de a mai incasa în viitor vreo suma din crentele bugetare detinute. În acest context pentru un ajutor real si care sa fie de natura a nu prejudicia bugetul de stat, a crea un echilibru procesual și echitate, decizia fireasca si corecta ar fi ca pe perioada starii de urgenta si o perioada rezonabila ulterioara sa fie suspendata si ridicata orice si toate masurile de executare silita individuala, atat civila cat si bugetara, pentru cele civile suspendarea sau nedeclanșarea să privească măsurile de executare silită ce pot fi instituite după declanșarea stării de urgență”.

Vezi si: Adevărata 'BOMBĂ' din decizia CCR: Toate ordonanţele de urgenţă adoptate pe repede înainte sunt în pericol .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.