Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Executivul UE: 'Riscurile pentru libertatea presei persistă în Polonia, deşi licenţa unui post critic a fost prelungită'

AP
Polonia

Executivul UE a afirmat joi că riscurile pentru libertatea presei persistă în Polonia, în pofida unei decizii a autorităţii de reglementare din această ţară de a prelungi licenţa de emisie pentru TVN24, un canal de ştiri aflat în proprietatea companiei americane Discovery care este critic cu guvernul polonez, relatează Reuters.

După lungi amânări, autoritatea de reglementare a prelungit miercuri licenţa pentru TVN24 dar a cerut parlamentului polonez să clarifice cadrul legal care defineşte dacă postul are dreptul de a continua să emită.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat în cadrul briefingului cotidian de la Bruxelles că prelungirea este o "evoluţie pozitivă", dar a adăugat: "Avem de asemenea cunoştinţă despre o rezoluţie specială în acest context, adoptată ieri, privind regulile de acordare a concesiunilor de emisie pentru posturile radio şi tv".

"Vom continua să monitorizăm evoluţiile foarte îndeaproape... Aşteptăm ca statele membre să se asigure că politicile şi legislaţia lor nu au un impact negativ asupra angajamentelor lor de a asigura un ecosistem media liber, independent şi divers", a mai spus el.

În cazul în care parlamentul va înăspri actuala lege privind media poloneze în proprietate străină - după cum solicită unii dintre membrii partidului Lege şi Justiţie (PiS) la putere - Discovery ar putea fi nevoită să vândă peste jumătate din afacerea sa media din Polonia, informează Agerpres.ro.

Estimată la o valoare de peste un miliard de dolari, afacerea Discovery din Polonia include o duzină de canale tv, precum şi o platformă online de video on-demand. Grupul TVN susţine că are 4.200 de angajaţi în Polonia şi a înregistrat în 2019 un profit net de 540 de milioane de zloţi (137 de milioane de dolari).

Cazul TVN24 a tensionat legăturile din Polonia şi SUA şi a amplificat preocupările exprimate de SUA, UE, grupurile pentru susţinerea drepturilor şi organismele de supervizare internaţionale că PiS subminează libertatea media în cadrul unui regres mai larg al democraţiei care a afectat, de asemenea, tribunalele şi ONG-urile poloneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.