Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exemplare dintr-o specie străveche de păianjen din Australia, considerată dispărută în urma incendiilor, au fost descoperite în viaţă

Tripple-S News
paianjeni

Exemplare dintr-o specie străveche de păianjen din Australia, considerată dispărută în urma incendiilor majore de vegetaţie, au fost descoperite în viaţă, informează agenţia Xinhua miercuri.

O echipă de cercetători de la Muzeul din Australia de Sud au anunţat marţi că au găsit două exemplare de păianjen-asasin de Kangaroo Island (Zephyrarchaea austini), la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Agerpres.

Despre această specie de păianjen, descoperită în 2010, se ştia doar că trăieşte într-un mic colţ din nord-vestul Kangaroo Island, în largul coastei statului Australia de Sud.

După ce peste 200.000 de hectare de pe insulă, inclusiv habitatul acestui păianjen, au fost mistuite de flăcări în timpul incendiilor de vegetaţie din "Vara Neagră" din 2019-2020, s-a presupus că specia a dispărut.

Cercetătorii au descoperit cei doi păianjeni - o femelă şi un exemplar tânăr - pe un mic petic de pământ acoperit cu frunze moarte din afara zonei considerate teritoriul acestei specii.

Anunţul descoperirii a fost amânat până la confirmarea speciei prin teste ADN.

"Este prima dată când specia este găsită după ce incendiile extrem de grave au mistuit singura ei locaţie cunoscută. Am căutat acest păianjen după incendii, aşa că a fost un sentiment uimitor să-l găsim", a declarat Jessica Marsh, cercetătoare la Muzeul din Australia de Sud.

"Păianjenul traieşte în aşternut de frunze până la înălţimea genunchiului, în vegetaţie joasă - un habitat foarte inflamabil, chiar şi în condiţii de incendii cu o severitate redusă. Ca şi alte specii de păianjen-asasin, specia KI (Kangaroo Island) are un areal foarte restrâns şi capacităţi de dispersie limitate, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la ameninţări majore, cum ar fi incendiile de vegetaţie, porcii sălbatici şi fragmentarea din ce în ce mai intensă a vegetaţiei native", a precizat specialista.

Păianjenul-asasin, numit astfel după modul în care vânează alte specii de păianjen, datează din Jurasic.

După ce au descoperit cele două exemplare în afara ariei lor cunoscute, Marsh a precizat că echipa ei va extinde căutarea acestor păianjeni pe Kangaroo Island, în încercarea de a asigura supravieţuirea pe termen lung a speciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.