DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXIT-POLL-ul CURS - Avangarde a fost din nou confirmat de rezultatele oficiale ale alegerilor prezidentiale

Проспект Запорожье
exit-poll

Rezultatele EXIT-POLL-ului realizat de CURS-AVANGARDE pentru alegerile prezidențiale turul II și publicate seara, 24 noiembrie 2019, au fost confirmate, din nou, de numărătoarea BEC.

De această dată Consorțiul CURS-AVANGARDE a publicat atât rezultatul EXIT-POLL-ului la nivel național cât și o estimare a votului total, pe țară și diaspora.

Ambele estimări au fost validate de BEC. Astfel, rezultatele finale publicate pentru orele 21.00 în cadrul EXIT-POLL-ului pe țară au fost 64,5% pentru Klaus Iohannis și 35,5% pentru Viorica Dăncilă, iar BEC a anunțat 63.15% pentru Klaus Iohannis și 36,84% pentru Viorica Dăncilă. Deci este o diferență de +/- 1,3%.

Estimarea finală pe total (țară plus diaspora) publicată încă de la orele 21.00 a fost de 67% pentru Klaus Iohannis și 33% pentru Viorica Dăncilă, iar BEC a publicat rezultatele finale: 66,10% pentru Klaus Iohannis și 33,89% pentru Viorica Dăncilă. Deci o abatere de +/-0,9%. Reamintim că marja de eroare anunțată pentru Exit-Poll a fost de +/-2,5%.

Precizări metodologice

Eșantionul pentru Exit-Poll este format din 400 de secții de votare.

Acesta este stratificat, pe mediile urban și rural și pe regiuni istorice.

Au fost utilizați peste 500 de operatori de interviu, operatori de introdus date și experți în coordonarea cercetării și analiza datelor, din partea celor 2 institute, Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE.

Numărul de persoane intervievate este de peste 23.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar este de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor și alte dificultăți întâmpinate în secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja de eroare asumată prevăzută pentru ancheta realizată în eșantionul de secții de votare din România este de  +/-2,5% (această marjă include pe lângă abaterea standard maximă calculată și erorile determinate de ponderea mare a refuzurilor de circa 18% și de alte dificultăți întâmpinate pe teren), la un nivel de încredere de 95%.

Eșantionul construit pentru Exit-Poll nu a inclus secții de votare din străinătate.

Rezultatele sunt prezentate atât la nivelul Exit-Poll-ului din țară, cât și la nivelul totalului de votanți, incluzând eșantionul din țară și estimarea ponderii votului din diaspora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.