Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experimentul USB

Chiar și după lărgirea bazei electorale de la 9 % în 2012 la 25% în 2016 Nicușor Dan și USB își mențin imaginea de partid al publicului tânăr, educat și urban. La asta contribuie și un exit poll IRES care arată că 70% din publicul USB are studii superioare (față de 35% cât e media populației Bucureștiului).

O analiză mai atentă a secțiilor de vot, însă, arată o situație mai complexă.

În București Nicușor Dan a luat ~30% și USB ~25%. În Ferentari a luat semnificativ mai puțin (18%, respectiv 15%). Nu avem date să comparăm compoziția electoratului lui Nicușor Dan cu structura populației din cartier. De aceea, am ales să ne uităm la un caz extrem, scorurile din Zăbrăuți.

content-image

Vedem cum scorurile USB rămân relativ ridicate. Zăbrăuți este mult sub media BcureșTiului ca educație și nivel de trai. Mai mult, el este și mult sub nivelul Ferentariului.

O situație asemănătoare vedem și în Chitila,  Giulești Sârbi. Iată mai jos și scorurile din secția la care este arondată strada Crețești (revin imediat asupra acestei străzi):

content-image

Vorbim de trei caracteristici ale zonelor

- Sunt locuite de o populație care nu seamănă cu profilul alegătorilor lui Nicușor Dan.
- Avem zone penetrate de rețele criminale (Crețești, Zăbrăuți fiind puncte de concentrare a acestei influențe).
- Și avem un istoric de folosire a acestor rețele obține voturi atât din partea PNL cât și din partea PSD. În această campanie, aparent, Nici PSD nici PNL nu par să mai fi folosit, însă, rețelele de teama DNA.

Cum au ajuns aceste zone/grupuri să voteze cu Nicușor Dan? O primă explicație ține de înlocuirea unui control ocult cu altul. Dacă rețelele de influență au fost abandonate, cei mai probabili "noi beneficiari" sunt serviciile secrete care ar putea să se fi implicat în politic. Dar o asemenea teorie este, desigur, imposibil de dovedit doar cu date statistice

Sunt posibile și explicații sociologice mai mainstream. Putem vedea marginalii din București ca un nucleu de lumpenproletari care se alătură revoluției lui Nicușor.

Sau putem vorbi de natura mesianică a USB. Unii dintre simpatizanții USB au în mod evident comportament de membri ai unui cult și asemenea entuziasm poate fi contagioasă dincolo de orice bariere.

Oricare ar fi explicația, este cu siguranță ceva ce merită investigat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.