Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experţi ai ONU: În Libia s-au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii

News24
Libia

În Libia s-au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii, în special împotriva migranţilor şi în închisori, în ultimii cinci ani, a concluzionat o misiune de experţi a ONU după o anchetă la faţa locului, informează AFP.

"Există motive să credem că în Libia au fost comise crime de război, în timp ce violenţele comise în închisori şi împotriva migranţilor în ţară se pot dovedi a fi crime împotriva umanităţii", subliniază aceşti experţi, care confirmă fapte denunţate de multă vreme.

Misiunea independentă a decis totuşi să nu publice "lista de indivizi şi grupuri (atât libiene, cât şi străine) care ar putea fi responsabili pentru încălcările, abuzurile şi crimele comise în Libia din 2016". "Această listă va rămâne confidenţială până când va fi nevoie să fie publicată sau împărtăşită" cu alte instanţe care îi pot trage la răspundere pe responsabili.

Autorii raportului notează că justiţia libiană anchetează, de asemenea, şi asupra majorităţii cazurilor evocate de misiunea ONU, dar notează că "procesul pentru pedepsirea celor vinovaţi de încălcări sau de rele tratamente se confruntă cu provocări importante".

Misiunea formată din trei experţi - Mohamed Auajjar, Chaloka Beyani şi Tracy Robinson - a adunat sute de documente, a intervievat 150 de persoane şi a efectuat ancheta chiar în Libia, dar şi în Tunisia şi Italia.

Misiunea subliniază că "civilii au plătit un tribut greu" violenţelor care devastează Libia de 5 ani, în special din cauza atacurilor asupra şcolilor sau a spitalelor, potrivit Agerpres.ro.

"Raidurile aeriene au provocat moartea a zeci de familii. Distrugerea infrastructurilor de sănătate a avut un impact asupra accesului la îngrijiri şi minele anti-personal lăsate de mercenari în zone rezidenţiale au ucis şi au rănit civili", subliniază raportul.

Migranţii, care încearcă să găsească o cale de trecere spre Europa în Libia, sunt supuşi la tot felul de violenţe "în centrele de detenţie şi de către traficanţi", a denunţat Chaloka Beyani. "Ancheta noastră arată că agresiunile împotriva migranţilor sunt comise la o scară mare de actori statali şi nestatali, cu un mare grad de organizare şi cu încurajarea statului, tot atâtea aspecte care ne fac să credem că este vorba despre crime împotriva umanităţii", a adăugat el.

Experţii subliniază, de asemenea, situaţia dramatică din închisorile libiene, unde deţinuţii sunt uneori torturaţi cotidian şi familiile sunt împiedicate să-i viziteze.

Detenţia arbitrară în închisori secrete şi în condiţii insuportabile este utilizată de stat şi de miliţii împotriva tuturor acelora care sunt percepuţi drept o ameninţare.

"Violenţa este utilizată la o asemenea scară în închisorile libiene şi într-un asemenea grad de organizare încât acest lucru ar putea constitui, de asemenea, o crimă împotriva umanităţii", a subliniat Tracy Robinson.

Raportul urmează să fie prezentat în Consiliul pentru drepturile omului de la Geneva - cea mai înaltă instanţă a ONU în domeniu - pe 7 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.