Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experţi mandataţi de ONU cer SUA să închidă închisoarea de la Guantanamo, un loc 'al încălcărilor neîncetate ale drepturilor omului'

news.ro
închisoare Guantanamo

Experţi independenţi mandataţi de Naţiunile Unite au somat luni SUA să închidă închisoarea militară de la Guantanamo - un loc "al încălcărilor neîncetate ale drepturilor omului" - deschisă după atentatele jihadiste de la 11 septembrie 2001 din SUA în cadrul "războiului împotriva terorismului" decretat de Washington, relatează AFP.

"Douăzeci de ani de detenţii arbitrare fără proces, însoţite de tortură şi de rele tratamente sunt pur şi simplu inacceptabile pentru orice guvern, în special pentru un guvern care proclamă protejarea drepturilor omului", declară într-un comunicat cei 12 experţi independenţi mandataţi de ONU, dar care nu se exprimă în numele organizaţiei, potrivit Agerpres.

Închisoarea de la baza navală americană, situată în sud-estul Cubei, unde primii deţinuţi au fost aduşi exact acum 20 de ani, la 10 ianuarie 2002, reprezintă "o gaură neagră", o "pată" pe angajamentul SUA în favoarea unui stat de drept, apreciază ei.

Punctând importanţa pentru SUA, nou membru al Consiliului ONU pentru drepturile omului, de a "închide acest capitol oribil al încălcării neîncetate ale drepturilor omului", grupurile de lucru au pledat pentru repatrierea deţinuţilor sau trimiterea acestora în ţări terţe sigure şi pentru măsuri de despăgubire a cazurilor de tortură şi de detenţii arbitrare.

Experţii mandataţi de ONU subliniază de asemenea că, din 2002, nouă decese s-au înregistrat în închisoarea de la Guantanamo, dintre care şapte presupuse sinucideri, fără ca aceste cazuri să fi fost urmate de vreo procedură judiciară. În acest context, ei cer ca toţi cei responsabili de tortură să răspundă pentru actele lor în faţa justiţiei.

Circa 780 de persoane au fost deţinute în închisoarea de la Guantanamo Bay, mai întâi în cuşti închise, apoi în celule ale închisorii ridicate în grabă la baza militară a SUA. Cei mai mulţi dintre deţinuţi au fost eliberaţi, unii după peste zece ani de detenţie, fără să fi fost inculpaţi.

La Guantanamo au mai rămas doar 39 de deţinuţi, dintre care 13 sunt "pasibili de a fi eliberaţi", chiar dacă rămâne de găsit o ţară care să-i primească. Alţi 14 urmează să fie puşi în libertate, zece nu au fost încă judecaţi şi doi au fost condamnaţi.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat luni că administraţia americană "rămâne angajată în ceea ce priveşte închisoarea din Guantanamo Bay". "Suntem pe cale să examinăm o cale de urmat", a spus el în faţa presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.