Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experți militari americani: avioanele F-16 nu ar ajuta deloc Ucraina, având în vedere sistemele rusești de luptă (Business Insider)

F-16

Ucraina a cerut în mod repetat SUA avioane de luptă de generația a patra, precum F-16. Însă experții în lupta aeriană consultați de publicația Business Insider au declarat că aceste avioane ar avea un impact redus pe câmpul de luptă. Un fost pilot de F-16 a declarat pentru sursa citată că aceste avioane nu au nicio șansă de luptă, având în vedere sistemele de apărare aeriană ale Rusiei.

Oficialii ucraineni fac de mult timp presiuni asupra susținătorilor lor militari occidentali pentru a le trimite avioane de luptă moderne, argumentând că Kievul are nevoie de putere aeriană pentru a învinge forțele rusești invadatoare. În timp ce unii din Occident sunt de acord, alții spun că avioanele de luptă precum cele pe care le dorește Ucraina nu ar avea nicio șansă în actualul mediu.

„Nu au ce căuta pe un câmp de luptă modern”

Au existat cereri repetate pentru livrarea de avioane F-16 de fabricație americană, ceea ce a dus la dezbateri cu privire la cât de eficiente ar fi avioanele de generația a patra. Un fost pilot de F-16 a declarat pentru Insider că nu ar vrea să zboare în misiuni deasupra Ucrainei în acest moment, spunând că avioanele nu pot depăși sistemele de apărare aeriană ale Rusiei. Avioanele de vânătoare de generația a patra "nu au ce căuta pe un câmp de luptă modern", a declarat pentru Insider John Venable, un veteran de 25 de ani al US Air Force.

Ucraina a căutat avioane de luptă de la aliații săi occidentali pentru a suplimenta flota sa în scădere de avioane de luptă MiG-29 și Su-27 din epoca sovietică, care nu pot concura cu forța aeriană superioară a Rusiei. Kievul a cerut Washingtonului în numeroase ocazii avioane de luptă americane precum F-15, F/A-18 și F-16, a declarat Colin Kahl, subsecretarul apărării pentru politică, în fața Congresului la sfârșitul lunii februarie, dar administrația Biden a refuzat, insistând că aeronave precum F-16 nu sunt ceea ce are nevoie Ucraina.

Impact redus în lupta efectivă? Asta zic cei consultați

Unii legislatori și oficiali militari au făcut presiuni asupra Pentagonului pentru a trimite F-16 în Ucraina, iar un colonel în retragere al Forțelor Aeriene americane a declarat că, în opinia sa, avioanele ar ajuta Ucraina să aibă un avantaj față de Rusia deasupra câmpului de luptă.

Dar alți experți în domeniul războiului aerian și alți oficiali au declarat că furnizarea de F-16 Ucrainei ar fi o sarcină prea grea pentru armata de la Kiev, argumentând că, pe lângă cerințele legate de stabilirea unor facilități cheie de întreținere și de sprijin, aceste avioane de luptă s-ar lupta să supraviețuiască în actualul mediu de amenințare și ar oferi un impact redus asupra conflictului de măcinare.

Generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, a declarat la începutul acestui an că avioanele pur și simplu nu sunt necesare în acest moment. "Succesul rusesc, precum și succesul ucrainean în apărarea integrată aeriană și antirachetă, au făcut ca o mare parte din aceste avioane să fie inutile", a adăugat el.

Sunt "complet depășite”

Avioanele de vânătoare de generația a patra și a patra plus, precum F-16, care nu au caracteristici să fie invizibile, sunt "complet depășite în medii cu grad ridicat de amenințare" din cauza sistemelor avansate de apărare aeriană precum S-400 al Rusiei, a susținut Venable, un veteran și cercetător senior pentru politica de apărare la Heritage Foundation, un think tank cu sediul la Washington.

Într-un comentariu publicat luna trecută pe site-ul think tank-ului, Venable a scris că F-16 nu este potrivit pentru forțele aeriene ucrainene din mai multe motive, inclusiv faptul că S-400 ar putea fi mai inteligent decât sistemele de țintire ale F-16 și că ar putea ținti avioanele de vânătoare înainte ca acestea să fie în raza de acțiune pentru a trage arme precum bombele de mic diametru.

"A da Ucrainei mai multe avioane MiG-29 nu va ajuta pe câmpul de luptă. Și chiar dacă le-am da F-16 moderne - aș spune mai multe F-16 moderne - nu va schimba sau influența câmpul de luptă într-un an, cu atât mai puțin la timp pentru o ofensivă de primăvară", a declarat el pentru Insider într-un interviu acordat săptămâna aceasta, referindu-se la mult așteptata contraofensivă a Ucrainei.

Venable a spus că atunci când a zburat cu F-16 deasupra Europei la începutul carierei sale de pilot, avioanele sale aveau capsule solide de bruiaj care funcționau împotriva amenințărilor reprezentate de sistemele SAM SA-6 și SA-11 din epoca sovietică. El a spus că s-ar fi simțit confortabil să se confrunte cu apărarea aeriană sovietică integrată din anii 1980 și 1990 știind că este susținut de sistemele de țintire HARM concepute pentru a le înfrunta.

"Amenințarea ar fi fost mare. Ar fi existat o bună posibilitate ca eu să fiu doborât, dar și o posibilitate cel puțin egală de a ajunge la țintă, de a-mi lovi ținta, de a ateriza cu succes și de a ieși în siguranță de pe câmpul de luptă", a spus Venable.

Saltul din acei ani

Dar, de atunci, a existat un "salt întreg în capabilități" de la acelea la sistemele SAM rusești actuale care au evoluat în timp. "Aveam o șansă de luptă pe atunci", a spus el. "Astăzi, nu mai există nicio șansă de luptă".

Deși trimiterea de F-16 în Ucraina nu pare să fie în prezent pe masă, SUA ar putea în schimb să instruiască forțele aeriene ucrainene cu privire la modul de utilizare a avioanelor de luptă și să le aducă la standardele occidentale, a declarat Venable. Cu alte cuvinte, SUA ar putea să-i orienteze pe ucraineni către calibrarea occidentală - învățând despre tehnologia specifică, liniile de aprovizionare logistică, întreținerea, sistemele hidraulice și tacticile de luptă.

"Scopul final al acestei acțiuni nu ar fi ca ei să folosească F-16 în luptă. Ar fi ca ei să fie rodați la un standard occidental - un standard NATO, dacă vreți - pentru ca atunci când vor fi capabili să treacă la o platformă de generația a cincea, atunci acest pas va fi unul mult mai simplu de făcut pentru ei", a spus el.

Deși persistă întrebări cu privire la faptul dacă SUA vor trimite în cele din urmă avioane de luptă avansate în Ucraina, țări NATO precum Polonia și Slovacia s-au angajat deja să trimită MiG-29 la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.